Eko som eko, eller? Vår reporter reder ut begreppen Foto: montage SVT

LRF: Svenska kravekologiska grisar ratas – för billigt ekokött från EU

Uppdaterad
Publicerad

KRAV-ekologisk uppfödning har de hårdaste reglerna när det gäller bland annat uppfödning, slakt, medicinering och miljö. När stora livsmedelskedjor och centralkök ska köpa ekologisk griskött väljer man i stället billigt EU-ekologiskt där kraven på uppfödningen är betydligt lägre. Det menar, LRF, Lantbrukarnas riksförbund och KRAV-bönderna.

När det handlar om djurens välfärd så går det KRAV-ekologiska regelverket längre än reglerna för EU-ekologiskt. Till exempel ska alla ekologiska grisar få vara utomhus, men för EU-ekologisk gris räcker det med att vara ute på en betongplatta. Inom KRAV-ekologiskt ska de istället kunna beta på gräs, böka och svalka sig i gyttjebad.

– Och nu får KRAV-grisproducenter sluta i Sverige därför att olika aktörer i handeln väljer att köpa billigare EU-ekologiskt kött, vilket inte är bra alls för långsiktigheten i svensk produktion, säger LRF:s ordförande i Östergötland, Peter Borring.

– De stora livsmedelskedjorna importerar ekologiskt i stället. De har ju valt kött där de får bäst pris och därför har vi blivit utkonkurrerade, säger KRAV-ekologiska bonden Jan Arvidsson på Kalvsjö gård utanför Motala. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet