Bättre arbetsmarknad väntas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fler sysselsatta i Östergötland under 2012 och 2013 spår Arbetsförmedlingen i sin prognos. Samtidigt krävs det kraftfulla åtgärder just i Östergötland.

Siffrorna i Arbetsförmedlingens prognos är inte helt enkel. Under 2012 tros 400 personer fler ha sysselsättning och under 2013 är siffran 1300 personer. Samtidigt tros antalet arbetslösa öka med 900 personer fram till fjärde kvartalet 2012, för att sedan minska med 200 personer under 2013. Uppgifterna bygger på uppgifter från intervjuer på 600 arbetsplatser runtom i Östergötland.

Orsaken till att siffrorna tycks spreta åt olika håll är helt enkelt att det blivit fler som kan ta ett jobb i Sverige.

Arbetsförmedlingen

Det är främst i den privata tjänstesektorn som antalet anställda väntas öka, men också industrin tros behöva fler anställda. Sammanfattningsvis kan sägas att optimismen är försiktig, och att oro för vad som kan hända internationellt påverkar företagens bedömningar.

Östergötland har såväl högre arbetslöshet som högre ohälsotal jämfört med resten av landet. Det betyder att fler står utanför arbetsmarknaden och därför behövs kraftfulla arbetsmarknadspolitiska åtgärder just i Östergötland, menar Arbetsförmedlingen.

Utmaningar för Gotland

De gotländska företagen väntas behöva färre anställda, och i offentlig verksamhet tros försämrad ekonomi ha stark påverkan. Antalet arbetslösa och personer i program väntas öka till 2900 personer på Gotland. Under 2012 ser sysselsättningen ut att minska med 400 personer.

-Den här prognosen visar att det finns flera utmaningar för samhället och arbetsgivarna på Gotland, t ex arbetsgivares svårigheter att rekrytera medarbetare med rätt kompetens, säger Tina Ersson, arbetsförmedlingschef i Visby.

Generationsväxling ser ut att öka rekryteringsproblemen ytterligare, fortsätter hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet