Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer på sikt att slås ut”. Hör Arbetsförmedlingens Jesper Schönbeck om kraven som ställs på jobbmatchare och tanken om att de som inte sköter sig ska slås ut. Foto: Erik Kammerland /SVT

Inga avstängda jobbmatchare i Sörmland – Arbetsförmedlingen tror på självsanering i Rusta och matcha

Uppdaterad
Publicerad

Det är numera privata bolag som ska hjälpa arbetslösa att komma i jobb eller utbildning. I Sörmland har 17 bolag granskats av Arbetsförmedlingen på grund av misstänkt avtalsbrott sedan 2021 – men inget har hittills stängts av inom jobbmatchningstjänsten. Det visar en granskning som SVT Nyheter Sörmland har gjort.

Det finns totalt ett 80-tal företag verksamma i Sörmland som ska hjälpa arbetslösa till jobb eller utbildning. Enligt uppgifter som SVT har begärt ut från Arbetsförmedlingen har 36 utredningar gjorts mot jobbmatchningsföretag i länet i år, fram till oktober. Några aktörer har granskats fler än en gång sedan Rusta och matcha drog igång i Sörmland 2021, men har trots det inte stängts av.

Möjlighet att rätta till

– Man får först en tillsägelse från Arbetsförmedlingen om man har gjort något fel, och då har man möjlighet att rätta till det felet, och troligtvis är det så att man har åtgärdat problemet i tid. Därför har ingen leverantör stängts av hittills, säger Jesper Schönbeck företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

I hela landet har 1135 klagomålsregistreringar gjorts hos Arbetsförmedlingen i år, gällande externa leverantörer inom Rusta och matcha. Av dessa var drygt 280 fortfarande under utredning i höst.

Ingen specifik utbildning krävs

Enligt Arbetsförmedlingen krävs ingen särskild utbildning för att bli en godkänd handledare. Det enda kravet är att du tagit en fil. kand-utbildning om minst tre år och 180 högskolepoäng. Det räcker med en högskoleutbildning inom vad som helst enligt Jesper Schönbeck. Tanken är att systemet ska sanera sig själv och slå ut externa leverantörer som inte presterar.

I videoklippet ovanför hör du Jesper Schönbeck på arbetsförmedlingen om granskningen av jobbmatchare

Tjänsten lanserades 2020

Rusta och matcha lanserades i mars 2020 och startade i 34 kommuner i landet. Införandet av resterande delar av landet skedde under tre etapper. Satsningen är uppdelad i olika geografiskt avgränsade avtalsområden bestående av en eller flera kommuner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsförmedlingens tjänst Rusta och matcha ska koppla ihop arbetslösa med privata företag. Men det har inte varit problemfritt. Här får du turerna och du får även veta hur det har gått i Sörmland. Foto: Storyblocks, skärmdump arbetsförmedlingen.se

Rusta och matcha

Är en jobbcoachningstjänst, där externa leverantörer får betalt av Arbetsförmedlingen när en deltagare kommer ut i jobb eller studier.

Arbetssökande erbjuds stöd av privata bolag eller organisationer som den sökande väljer själv. Därefter får personen hjälp av en handledare.

Bakgrunden till reformen och satsningen ”Rusta och matcha” är januariavtalet 2019 där Arbetsförmedlingen fick i uppdrag att ta fram utvecklade matchningstjänster, som skulle bedrivas av privata bolag.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.