Arbetsmarknadsinsatsen som lyckas – två av tre får jobb

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha deltagit i ESF-projektet Drivbänk i Linköping, har 63 procent fått jobb eller gått vidare till studier. Betydligt fler än efter Arbetsförmedlingens insatser.

Drivbänk på Vreta Kluster startade 2017 och syftar till att folk ska få ett jobb i grön näring såsom yttre skötsel (fastighetsskötsel), växtodling eller i restaurangbranschen.

– Man känner sig behövd när man kommer till Drivbänk för vi har ett jobb att göra. Vi har kunder i växthuset och gäster i kaféet, säger Louise Ridderström verksamhetschef.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Ger två av tre jobb

Hittills har 200 personer som varit arbetslösa i mer än tre år deltagit. Efter avslutad Drivbänk har 63 procent sedan fått jobb eller gått vidare till studier.

– Vi skapar självförtroende och rustar människor för att bli anställningsbara, samtidigt som vi kan förstå arbetsgivaren och vilka behov de har för att ta emot en person som varit utanför arbetsmarknaden under en lång tid.

Dubbelt så bra som Arbetsförmedlingen

Regeringen satsade förra året nästan en halv miljard kronor på arbetsmarknadsåtgärder.

Resultatet för Arbetsförmedlingens program ”Stöd och matchning” respektive ”Rusta och matcha” under förra året är att 33 procent av deltagarna efter avslutat program fick arbete eller utbildning.

När det gäller Drivbänks deltagare, alltså personer som under lång tid stått utanför arbetsmarknaden, är de närmast att jämföra med de insatser Arbetsförmedlingens gör för inskrivna som de kallar ”utsatt grupp”.

I ”utsatt grupp” är det endast 5,4 procent som har jobb eller studier efter arbetsförmedlingens avslutade insats. För deltagarna i Drivbänk är det alltså i 63 % som har jobb eller studerar efter avslutat program.

Fakta om Drivbänk:

Drivbänk är en arbetsmarknadsinsats som finansieras av Samordningsförbundet centrala Östergötland med hjälp av medel från Europeiska Socialstödfonden, ESF.

Samordningsförbundet centrala Östergötland består av Linköpings kommun, Regionen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Programmet omfattar 30 heltidsplatser, med en mix av teori och praktik.

Det är bra att ha ett intresse av att jobba i branschen, men man kan också upptäcka sitt intresse när man kommer dit, så målgruppen är alla.

För att få en plats i Drivbänk är man arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen, kommunen eller Försäkringskassan och ber sin handläggare om att få komma på studiebesök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet