Utredningen föreslår en helt ny yrkesroll – specialiserade ”bedömare” som ska se till att den arbetslösa får rätt hjälp. Foto: Marcus Ericsson/TT

SVT avslöjar: Så vill regeringens utredare stycka upp Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter för kommunerna, nya uppdrag för A-kassorna – och en helt ny myndighet. Så vill regeringens utredare dela upp Arbetsförmedlingen, enligt dokument som SVT tagit del av. Men den hetaste potatisen skickas tillbaka till politikerna.

Arbetsförmedlingen har återkommande fått kritik, bland annat för att ha missat sina matchningsmål och för misslyckade mångmiljonsatsningar på olika IT-projekt.

2016 tillsatte regeringen den så kallade arbetsmarknadsutredningen, som skulle se över hur verksamheten kunde förbättras. 2017 tvingade oppositionen fram ett nytt uppdrag för utredningen: Att undersöka hur Arbetsförmedlingens olika delar kan läggas över på andra aktörer.

SVT har tagit del av utredningens förslag, som innehåller flera stora förändringar. Sammantaget innebär de en rejäl bantning – så omfattande att den skulle kunna uppfattas som en nedläggning, åtminstone av Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form:

  • A-kassorna får ta över uppgiften att kontrollera de arbetslösas aktiviteter.
  • Kommunerna får ta över ansvaret för sociala insatser, till exempel arbetsträning.
  • En helt ny myndighet – Myndigheten för kompetensförsörjning – får ta över ansvaret för att samordna samhällets kompetensförsörjning.

Kvar för Arbetsförmedlingen blir framför allt uppgiften att bedöma den arbetslöses möjligheter att få ett arbete, och vilka insatser som krävs på vägen. Utredningen föreslår en helt ny yrkesroll – specialiserade ”bedömare” som ska se till att den arbetslösa får rätt hjälp.

Hetaste potatisen skickas tillbaka

Den kanske hetaste politiska frågan, om vem som ska utföra de tjänster som ska hjälpa de arbetslösa, skickar utredaren tillbaka till politikerna.

Utredningen presenterar två huvudalternativ:

  • Antingen blir Arbetsförmedlingen en ren beställare av tjänster från till exempel privata företag
  • ...eller så fortsätter man som i dag – så de privata aktörerna är ett komplement till Arbetsförmedlingens egna insatser.

Utredningen skissar också några alternativa förslag: Att Arbetsförmedlingen ska testa vilken aktör som är mest effektiv för en viss tjänst, och att den arbetslöse ska gå över från den ena sortens aktör till den andra efter en viss tid.

Arbetsmarknadsutredningen listar en rad för- och nackdelar med de båda huvudvarianterna, och har också gått igenom den forskning som finns om vilken typ av aktör som har störst framgång. Den genomgången visar att skillnaderna mellan privata och offentliga insatser är marginella, vilket SVT berättat om tidigare.

Både Alliansen och Sverigedemokraterna har sagt att man vill lägga ned Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form, medan regeringspartierna velat se förändringar inom den nuvarande myndigheten.

Arbetsmarknadsutredningen presenteras i januari.

Vet du mer om ämnet? Kontakta SVT:s reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.