– Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Om man fått avslag ska man återvända till det land man kom från, inte finnas med i de här systemen, säger Elisabeth Svantesson (M) om att asylsökande kan fortsätta använda Jobskills även efter att de fått nej på sin asylansökan. Foto: SVT

M efter SVT-granskning: ”Stänger Jobskills om vi vinner valet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning säger nu Moderaterna att de kommer att lägga ned tjänsten Jobskills om de vinner valet. Partiet är kritiskt mot hur projektet hanterats – och mot att asylsökande kan använda tjänsten även efter att de fått avslag på sin ansökan.

SVT kan nu avslöja att Arbetsförmedlingens egna arbetsförmedlare inte längre får använda den egna tjänsten Jobskills för att matcha asylsökande mot lämpliga jobb.

– Det är absurt. Det här är ytterligare ett haveri hos Arbetsförmedlingen som regeringen inte lyckats ta tag i, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SVT.

SVT:s fortsatta granskning visar också att en asylsökande som får avslag på sin asylansökan ändå kan fortsätta använda Jobskills för att nå arbetsgivare.

– Vi hjälper alla. Vi kan inte gå in i varje individs personuppgifter och värdera dem, säger Erik Sandström, direktör för Arbetsförmedlingen Direkt.

Arbetsförmedlingen framhåller också att man på sin webb uppmanar arbetsgivare att kontrollera att en sökande har rätt att jobba i Sverige.

”Strider mot grundläggande principer”

Men möjligheten för den som fått avslag att finnas kvar i Jobskills upprör Elisabeth Svantesson.

– Det strider mot grundläggande principer. Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Om man fått avslag ska man återvända till det land man kom från, inte finnas med i de här systemen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som initierade satsningen vill i dag inte ge nån kommentar till SVT:s nya avslöjanden.

Elisabeth Svantesson har ett tydligt besked om vad som händer om Moderaterna tar över regeringsmakten.

– Det här är ett projekt som måste läggas ned det första vi gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.