Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos och varningstjänst. Foto: SMHI och Johan Nilsson / TT

Bättre krisberedskap med nya vädervarningar

Publicerad
Systemet för vädervarningar förnyas nästa år. Varningarna ska utgå från vilka konsekvenser vädret kan få och därmed bli mer användbara. I dagarna ska därför länsstyrelser och andra organisationer få vägledning av SMHI i det nya systemet.

– Vi håller på att producera utbildningsfilmer. Egentligen skulle utbildningarna kommit igång till sommaren, men coronapandemin gör att det i stället blir efter, säger Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos- och varningstjänst.

Bättre krisberedskap

– Syftet med våra vädervarningar är att samhället – alltifrån regioner, länsstyrelser och kommuner till näringsliv och enskilda – ska kunna bygga en bättre krisberedskap. Genom utökade förutsättningar till förberedelser ska de störningar som kan drabba samhället i samband med till exempel ett rejält snöfall kunna hanteras bättre.

Regionalt anpassat

Det nya systemet ska vara regionalt anpassat och den gamla 1-2-3-skalan bytas ut mot färgerna gult, orange och rött.

– En vädersituation leder nödvändigtvis inte till samma varningar över hela landet, eftersom både vädret och påverkan på samhället varierar.

SMHI säger att det kommer behövas nya checklistor och rutiner hos berörda myndigheter och organisationer. De nya vädervarningarna innebär också att det behövs både utbildning och övning, vilket nu inleds efter sommaren.

Mer om de nya vädervarningarna ser du i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samma väder kan i framtiden varnas på olika sätt på olika platser i landet. Åsa Granström, projektledare SMHI. Foto: Kiichiro Sato/TT//SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet