Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionen blev nedröstade och nu ligger beslutet om skolnedläggningar i Linköping fast. Cecilia Helber från Linköpingslistan tycker ändå att det är viktigt att frågan debatteras och att de styrande måste förklara hur de resonerat. Foto: SVT

Beskedet: Nej till fortsatt behandling av skolnedläggningar i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Det blev många turer i kommunstyrelsen kring skolnedläggningarna under tisdagen. Men till slut röstade kommunstyrelsen i Linköping nej till att frågan om skolnedläggningarna ska tas upp i kommunfullmäktige. Därmed står beslutet som togs i barn- och ungdomsnämnden fast – skolorna ska stängas.

I början av mars meddelade Linköpings kommun att Rappestad skola, Fredriksbergsskolan, Atlasskolan, Ljungs skola samt 11 förskolor stängs under 2023 och 2024.

Beskedet fick skarp kritik från oppositionen som sedan dess har försökt riva upp beslutet som fattades i barn- och ungdomsnämnden. Oppositionen har velat lyfta frågan till högre nivå i kommunen för att på så sätt kunna få majoritet vid en röstning.

Oppositionen nedröstade

Kommunens jurister meddelade under måndagen att de i en utredning kommit fram till att nämndens beslut bör gälla och avvisade oppositionens initiativ till att lyfta frågan till fullmäktige. Och idag diskuterades frågan i kommunstyrelsen.

Omröstningen slutade 7-6 där de styrande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna fick stöd av Centerpartiet.

Debatt om skolorna nästa vecka

Oppositionspartierna lyckades få upp skolfrågan till debatt i kommunfullmäktige nästa vecka. Men där blir det enbart debatt och inget beslutsärende. Beslutet ligger därmed fast.

– Efter nästa vecka så antar jag att det är färdigt. Men det ska ju upp i förvaltningsrätten också och när rätten har sagt sitt då är det ju verkligen avgjort, säger Cecilia Helber (LL) som varit en av de i oppositionen som velat lyfta frågan till fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.