Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Centerpartiets Lars Vikinge reagera på beskedet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Beslut om skolnedläggningar i Linköping står fast – utredning klar

Uppdaterad
Publicerad

De som kämpar för att stoppa skolnedläggningarna i Linköping har drabbats av ytterligare ett bakslag. Kommunens jurister anser inte att skolbeslutet ska lyftas till högre nivå i kommunen.

Efter att majoriteten i barn- och ungdomsnämnden i Linköping fattat beslut om att lägga ner fyra skolor och 11 förskolor lämnades ett nämndinitiativ in för att utreda om inte beslutet borde lyftas till kommunfullmäktige och fattas där.

Utredning av jurister

Nu har kommunens jurister utrett ärendet och anser att det var rätt att fatta beslutet i nämnden. I en tjänsteskrivelse lyder motiveringen:

”Kommunledningsförvaltningen föreslår att initiativet avslås med motiveringen att ärendet Effektivt lokalnyttjande (BOU 2023:237) redan är behandlat och beslutat i Barn- och ungdomsnämnden den 23 mars 2023. Beslutet har överklagats genom laglighetsprövning och är för närvarande föremål för prövning hos förvaltningsrätten.”

Förvaltningsrätten

Under tisdagen den 18 april ska politikerna i kommunstyrelsen rösta i frågan. Men Centerpartiet meddelar redan nu att partiet följer juristernas förslag.

Därför finns det nu bara en chans kvar för dem som kämpar för de nedläggningshotade skolorna. Att förvaltningsrätten kommer fram till att beslutet borde tas i kommunfullmäktige.

Hör Lars Vikinge (C) i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.