Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områdesteamen som skulle vara stationerade i tre olika stadsdelar kunde inte bemannas. Men i höst får områdesteamet mer resurser. I videon berättar SVT:s reporter mer om beslutet. Foto: Tina Enström/SVT

Beslutat: Mer pengar till Linköpings områdesteam

Publicerad

Idag beslutar Linköpingspolitikerna om mer resurser till områdesteamet.

Men satsningen är betydligt mindre än samordnarna och fältarna hade hoppats på.

Idag onsdag beslutade social- och omsorgsnämnden i Linköping om ytterligare resurser till områdesteamet. Beslutet innebär att det blir ytterligare 2,5 årsarbetare i höst. Det innebär att fältarna nu kan jobba mer riktat mot olika stadsdelar, som det var tänkt från början.

Men det är fortfarande betydligt mindre resurser än man hade hoppats på eftersom det hade talats om fem nya fältare.

– Det räcker inte till. Därför är vårt förslag att man får dubbelt så mycket så att man kan anställa fem personer till områdesteamet, säger Lotta Bäckman (S) som sitter i opposition i social- och omsorgsnämnden (se faktarutan).

”Borde dubblas”

– Vi tycker som minst att det ska dubblas men också att områdesteamets uppdrag ska förtydligas och avgränsas på ett sätt så de har en rimlig chans att utföra det. Sedan behöver vi stärka alla instanser som de lämnar över till, som socialtjänst och brottsförebyggande gruppen, säger Maria Moraes (MP) som är gruppledare för miljöpartiet i Linköping och också är i opposition.

Socialtjänst flyttar till Skäggetorp

Majoriteten gör även en satsning på Nära socialtjänst Skäggetorp, det vill säga att en del av socialtjänsten flyttar ut från city till Skäggetorp. Man betonar också att områdesteamet ska jobba mer med ungdomar som riskerar att få eller har en kriminell livsstil.

”Vi ser ett ökat behov av att stärka upp runt områdesteamen, därför ser vi utökningen på myndighet och utförarsidan i Skäggetorp som lika viktig i vårt långsiktiga trygghetsskapande arbete”, skriver moderaternas politiska sekreterare i ett mejlt till SVT.

Själva grundtanken med områdesteamen var att socialarbetare skulle finnas på plats i stadsdelarna Skäggetorp, Berga och Ryd för att jobba uppsökande mot barn och ungdomar.

Men när teamen skulle bildas i höstas räckte inte resurserna för att bemanna tre olika team – så det blev ett enda.

I flera reportage har samordnarna och teamchefen berättat om frustrationen när glappet mellan höga förväntningar och för lite resurser blev för stort.

I höst får Områdesteamet ytterligare 2,5 tjänster, som exempelvis kan innebära fler fältare. En satsning på 1,75 miljoner kronor per år. Det innebär att man kan rikta fyra fältare till respektive stadsdel i Skäggetorp, Berga och Ryd.

Socialdemokraterna, som är i opposition, vill istället satsa 3,5 miljoner kronor per år, vilket räcker till 5 nya tjänster i Områdesteamet.

Socialtjänsten i Skäggetorp får 3,1 miljoner kronor enligt beslutet som majoriteten står bakom. Socialdemokraterna ville satsa 6,5 miljoner kronor på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet