”Det låter som att vi ska lösa hela gängkriminaliteten”

Uppdaterad
Publicerad

Asrin, Beata och Lovisa var helt nya på jobbet när politikerna i Linköping plötsligt pekade ut dem som lösningen på kommunens akuta problem: Skjutningarna.

– Ibland undrar jag varför jag sökte det här jobbet, säger Beata frustrerat i en av videodagböckerna i reportaget här ovanför.

Linköping har under det senaste året drabbats hårt av dödligt våld. Den här veckan har det gått ett år sedan det första mordet skedde och totalt har sex personer mördats.

Politikerna i Linköping har gång på gång pratat om det så kallade ”områdesteamet” som en viktig del av lösningen, både som en akut åtgärd och för att förebygga att ungdomar hamnar i gängkriminalitet.

Skjutvapenvåldet i Linköping

För få för uppdraget

Områdesteamet bildades i höstas och består bland annat av fältarbetare och fältsekreterare. Men de är för få för att kunna leva upp till det som står i uppdraget.

Vi har följt områdesteamets tre samordnare: Beata Sosnovska, Asrin Kurdi och Lovisa Johansson. Som berättar ärligt och öppet om förhoppningarna, pressen och frustrationen.

Tanken var att Beata, Asrin och Lovisa skulle vara samordnare för varsitt områdesteam med fältare, som skulle finnas i varsin stadsdel. Men eftersom antalet fältare i kommunen var för få så fick de aldrig några team att samordna.

I videon har vi följt samordnarna i ”områdesteamet” under deras första halvår. 

Områdesteamet i Linköping

  • En del av Linköpings stora ”Åtgärdsplan mot segregation”.
  • Består bland annat av socialarbetare som ska jobba förebyggande med barn och unga och vara ute och fältarbeta, på kvällar och helger.
  • I höst hoppas man få resurser till 18 fältare totalt och då är tanken att man i något större utsträckning kan ha fältare som inriktar sig på olika stadsdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet