Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se politikernas reaktioner på reportaget om Områdesteamet i videon. Vad säger de om samordnarnas frustration? Foto: Mikko Lindskog, SVT

Kommunalrådet: ”Det är en betydande resursförstärkning”

Uppdaterad
Publicerad

Frustrationen hos dem som jobbar i Linköpings områdesteam har varit stor. Å ena sidan pekas de ut som lösningen efter skjutningarna. Å andra sidan är de inte tillräckligt många för att leva upp ens till det som står i uppdraget.

– Man behöver verkligen ta till sig av den här kritiken, säger Kristina Edlund (S) som är oppositionsråd i Linköping.

SVT Nyheter Öst har följt områdesteamet i Linköping som bland annat består av fältarbetare och fältsekreterare. I samband med skjutningarna i Linköping har områdesteamet lyfts fram som en lösning, både när det gäller akuta insatser och förebyggande arbete.

Samtidigt upplever de som jobbar i områdesteamet att de inte är tillräckligt många i personalen för att leva upp till uppdraget.

Personal som redan fanns

En stor del av den personal som nu ingår i områdesteamet är personal som redan tidigare fanns i kommunen (se faktarutan).

– Skrapar man lite på ytan så är det faktiskt befintlig personal som flyttas över till en ny modell. Och det räcker ju inte, säger Kristina Edlund (S) som är oppositionsråd i Linköpings kommun.

Tre olika områdesteam

I uppdraget står det att det ska finnas tre olika områdesteam stationerade i stadsdelarna Skäggetorp, Berga och Ryd. Men de avsatta resurserna räckte inte till att bemanna tre olika team.

Trots det har Linköpings-politikerna fortsatt att prata om ”områdesteamen”.

Tycker du att ni har varit tydliga med det, att det inte finns tre områdesteam i Linköping?

– Nja, men jag tycker vi är tydliga på att det är dit vi är på väg, säger Niklas Borg (M), kommunalråd i Linköpings kommun.

Fast områdesteamet har ju fortfarande inte fått beslut om resurser så att de kan leva upp till det som står i uppdaget?

– Nej, men verksamheten startade ju upp i augusti och nu ett år senare så kommer man att ha de möjligheterna, säger Niklas Borg.

Resurser som redan fanns i kommunen, men flyttades till områdesteamet aug-21:

1 gruppledare

6 fältsekreterare

3 brobyggare

2 stadsdelssamordnare

Nya resurser till områdesteamet aug-21:

7 fältarbetare

3 samordnare

Nya resurser till områdesteamet jan-22:

+ 1 fältarbetare

Nya resurser till områdesteamet våren-22:

+ 0,5 brobyggare

Uppdraget:

“Områdesteamen ska vara stationerade, och huvudsakligen verka, inom tre geografiskt avgränsade områden: Berga, Ryd och Skäggetorp.”

Resurserna räcker fortfarande inte för att skapa tre team.

Förhoppning inför hösten-22:

Den 18 maj väntas social- och omsorgsnämnden fatta beslut om mer resurser till områdesteamet som räcker till att anställa en handfull fältare i höst. Eventuellt kan man då bygga upp tre olika team, som tanken var från början.

Källa: Råd och stöds ekonomiavdelning, Leanlink, Linköpings kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet