Foto: Jeppe Gustafsson

Beslut nära i utredning av skogsbranden vid Tjällmo

Publicerad

En person är fortfarande skäligen misstänkt för att ha orsakat skogsbranden i Tjällmo norr om Motala tidigare i år. Branden orsakade stora skador på skogen.

Brottsanmälan gäller allmänfarlig vårdslöshet och upprättades efter branden. Förundersökningen leds av åklagare som fattat beslut om ytterligare utredningsåtgärder.

– Det handlar om faktakontroller och vidare förhör, säger åklagare Erik Gunneland Dahlbäck till SVT Nyheter Öst.

Stort område eldhärjades

Det var i slutet av april som en skogsbrand blossade upp vid Tjällmo, norr om Motala. Räddningstjänsten bedrev ett intensivt släckningsarbete och försvarets helikoptrar hjälpte till med att vattenbomba de 300 hektar skog som eldhärjades.

Räddningstjänsten fick även hjälp från hemvärnet och helikoptrar från MSB. Trots det tog det flera dagar innan branden var under kontroll. Motala kommun förberedde för att evakuera boende i området och polis spärrade av vägar kring branden.

Gnistor kan ha orsakat branden

Strax innan branden bröt ut avverkades skog i området. Polisen misstänker att det varit gnistor som uppstått i samband med avverkningen som startade branden.

För åklagaren gäller det nu att utreda om det går att visa att den misstänkta personen visat oaktsamhet vid avverkningen, eller om det varit en ren olyckshändelse.

– Man måste även kunna bevisa att personen eventuellt varit oaktsam kring och orsakat själva branden, säger Erik Gunneland Dahlbäck.

Under nästa vecka väntas åklagaren ta beslut om den misstänkte ska åtalas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Tjällmo

Mer i ämnet