JAS 39D Gripen. Foto: TT

Beslut om upprustning på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Militär upprustning på Gotland är en central punkt i den kommande försvarspropositionen.

Ön anges som av särskild betydelse för att kontrollera sjö- och luftvägarna över Östersjön.

”Ett framskjutet luftstridsförsvar med avancerade mark- eller fartygsbaserade luftvärnssystem och stridsflyg är viktigt för att framtida operationer i regionen”, står det i delar av propositionen som SvD tagit del av.

– Vi trampar vatten och det har inte hänt särskilt mycket. Om det här ska fungera måste processen accelereras från och med nu, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) till SvD.

Budgetramar saknas

Ett färdigt riksdagsförslag om Försvarets inriktning och anslagsnivåer ska ligga färdigt den 24 april. Men enligt SvD så finns det inga siffror alls i det material som delats i regeringskansliet och budgetramarna saknas fortfarande.

Om inte ett förslag finns färdigt till 24 april så skjuts beslutet fram till oktober då riksdagen samlas igen.

Försvarsmaktens kräver 16 miljarder i höjda anslag över fyra år för att möta den politiska ambitionsnivån. Finansdepartementets motbud ligger på totalt två miljarder, vilket SvD rapporterat om tidigare.

Glädjande besked

Rolf K Nilsson, försvarspolitisk debattör, är positiv till uppgifterna.

– Jag tycker att det är på tiden, och för första gången på väldigt länge så verkar det vara något reellt, något konkret. Det är väldigt positivt, säger Nilsson till Östnytt.

Men att försvarspropositionen ser ut att bli försenad och presenteras först i höst, oroar Nilsson.

–  Allt som försenar är dåligt. Klockan är inte fem i tolv, den är tio över tolv.

Inte odelat positivt

Men försvarets planer på upprustning på Gotland tas inte emot odelat positivt.

– Just nu är det ett väldigt fokus på att brösta upp sig och öka ett militärt tonläge. Jag saknar en diskussion om hur vi ska kunna förflytta positionerna gentemot Ryssland genom diplomati och samtal. Vi vill inte skapa ett läge som under kalla kriget där vi skapar en ridå igen, säger Stefaan De Maecker (MP), regionråd på Gotland, till Östnytt.

– Borde man satsa på annat än att rusta upp försvaret på Gotland alltså?

– Jag tycker definitivt att vi saknar den delen som inte handlar om militär upprustning, utan även diplomati. Och som lokalpolitiker så har jag inte helhetsbilden för att kunna bedöma vad som är en vettig satsning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.