Försvarsberedningen föreslår upprustning av Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I dag släppte Försvarsberedningen sin syn på den framtida utvecklingen av Sveriges försvar. Gotland anses nu vara ett ”viktigt område”.

Försvarsberedningen konstaterar att kontrollen av sjö- och luftvägarna i Östersjön har en strategisk betydelse och att ”övningsverksamhet, logistik och incidentberedskap på Gotland ska stärkas”.

Beredningen vill att den ökade övningsverksamhet bland annat ska ”inkludera större övningar med arméförband inklusive manöver- och luftvärnsförband och ökad ambition rörande tillfällig basering av flyg- och marinstridskrafter”.

Därför föreslår man ”en viss utökning av Försvarsmaktens detachement på Gotland”.

Vill ha kustrobot

Försvarsberedningen tycker också att Försvarsmakten ska analysera och pröva möjligheten med att placera ut kustrobotar på Gotland och skriver att ”att det inom ramen för anskaffning av en ny sjömålsrobot kan vara möjligt att del av denna blir tillgänglig som markbaserad förstärkning på Gotland i form av kustrobot”.

Vill stärka Hemvärnet

Försvarsberedningen vill att Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna når målet om att ha 22.000 soldater i sina rullor och på sikt växer ännu mer.
Speciellt på Gotland anser man det vara viktigt att de nationella skyddsstyrkornas personalvolym ökar.

Läs Försvarsberedningens rapport här.

Se mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.