Helen Loor, enhetschef för enheten för djurskydd, veterinär och vilt på Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT Christian Zetterdahl / TT Jonas Ekströmer

Flera brister i beslut om skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera angrepp på nötdjur beslutade Länsstyrelsen Östergötland i juni om att tillåta skyddsjakt på varg i Långbogenreviret. Beslutet överklagades av flera organisationer b la Rovdjursföreningen, men den 9 juli fälldes en vargtik.

Nu i efterhand upphäver Kammarrätten beslutet, med motiveringen att länsstyrelsen inte tillräckligt påvisat vilka följder skyddsjakten skulle kunna få för bevarandet av vargstammen. Domen kan få betydelse för framtida beslut om skyddsjakt.

– Länsstyrelsen välkomnar domen och anser att det är bra att ärendet prövas rättsligt. Det är principiellt viktigt eftersom det hittills finns väldigt få prejudicerande fall när det gäller skyddsjakt på varg. Vi kommer självklart att se över våra motiveringar i framtida beslut, säger Helen Loor, enhetschef för enheten för djurskydd, veterinär och vilt på Länsstyrelsen Östergötland, i ett uttalande.

Kammarrätten anser dock att det var rätt av länsstyrelsen att utlysa skyddsjakt, då det inte fanns någon annan lösning vid den aktuella tidpunkten. Men jakten motiverades alltså inte tillräckligt. Därför upphävs beslutet. 

Den 9 juli fälldes en vuxen varghona i reviret och efter avslutad skyddsjakt så har inga flera angrepp rapporterats.

Idag vet man inte hur många vargar som finns kvar i området.

Här kan du läsa mer om skyddsjakten och vargstammen i Långbogenreviret norr om Roxen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Östergötland

Mer i ämnet