När den här sjätteklassen på Folkungaskolan börjar högstadiet i höst så blir det inte i en speciell musikklass. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Beslutet fattat: Musik- och danselever i Linköping sprids ut

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade förslaget om att sprida ut musik- och danselever i vanliga klasser blir verklighet. Rektor på Folkungaskolan i Linköping har nu beslutat att det blir en ny typ av klassindelning på skolan.

Idag går musik- och danselever gått i särskilda klasser tillsammans med andra som valt samma inriktning. Från och med höstterminen kommer de alltså att placeras i vanliga klasser på skolan.

Syftet är, enligt rektorn och skolledningen, att få en mer inkluderande skolmiljö. Att blanda eleverna ska enligt planen främja möten mellan elever med olika inriktning.

Förslaget, som alltså nu ser ut att bli verklighet, har mötts av stora protester. Gamla elever organiserade tillsammans med föräldraföreningen en stödkonsert för sammanhållna musikklasser.

I klippet kan du se förberedelserna för stödkonserten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både nuvarande och tidigare elever från musikklasserna uppträder på stödkonserten. Se och hör i videon. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.