Michael Andersson och Pia Ketonen, parkeringskonsult. Foto: SVT

Bestrider p-bot – uppmanas sopa bort snön nästa gång

Uppdaterad
Publicerad

Michael Andersson fick parkeringsböter när han ställde sig på en parkeringsplats som var täckt av snö. Han har bestridit boten två gånger. Parkeringskonsulten Pia Ketonen menar att det känns orimligt att trafikanten ska borsta fram markeringarna.

Det har varit många turer kring vad som egentligen gäller vid parkering på en snötäckt parkering.

I onsdags berättade vi om Michael Andersson som bestridit kontrollavgiften två gånger. Parkeringsbolagets juridiska företrädare, Handels- och jurist inkasso, menar dock att det är hans skyldighet att borsta bort snön från parkeringen. Michael är dock inte ensam om att parkera på den aktuella platsen vid Coop Forum på Ingelstaområdet i Norrköping.

– Jag hade inte en aning om det, jag har sett massor bilar stå här förr så jag tog förgivet att man fick stå där, det finns inga skyltar överhuvudtaget här, säger Liselotte Almqvist, som SVT möter på parkeringen.

Det är här framför kundvagnsgaraget på Coop Forums parkering i Norrköping som flertalet personer har fått böter. Foto: SVT

– Att stå med snöskyffel och skotta och se på vägmarkeringar känns ju väldigt orimligt, säger Pia Ketonen, som är parkeringskonsult.

Vad står i lagen?

Enligt lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering får kontrollavgiften endast tas ut om parkeringsförbudet eller parkeringsvillkoren har tillkännagetts genom tydlig skyltning på platsen.

Pia Ketonen menar att skyltningen på området är korrekt.

– Däremot finns det en möjlighet för dem som parkerar att inte tydligt förstå var parkeringen slutar i samband med kundvagnsgaraget, men vad som är rätt och fel får jag låta en domstol avgöra, säger Pia Ketonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.