Michael fick p-bot – hör juristen förklara reglerna. Foto: SVT

Michael fick p-bot: ”Jag såg inte markeringarna”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av oss vet nog vad den gula lappen under vindrutetorkaren betyder, men vilka regler gäller egentligen och vilket ansvar har du som privatperson när du parkerar på en parkeringsplats?

När Michael Andersson och hans fru hade varit och handlat i Norrköping möttes de av en parkeringsbot när de kom tillbaka till parkeringen.

– Det är snö och allting, och man ser inte vägmarkeringen som parkeringsbolaget hävdar att jag har stått på, säger Michael Andersson.

Det är på parkeringen vid Coop Forum i Norrköping som flera bilister har parkerat framför kundvagnsgaraget, där markeringarna är målade på asfalten och kan vara svåra att se när det är snö.

Det är här framför kundvagnsgaraget på Coop Forums parkering i Norrköping som flera personer har fått böter. Foto: SVT

Ägaren har inte något ansvar

Men ägaren till parkeringen menar att skyltningen i kombination med vägmarkeringarna är rätt och hänvisar till en hovrättsdom.

– Den som driver parkeringen har inte en skyldighet att se till att alla skyltar och markeringar alltid är snöfria, säger juristen Anton Moberg Rabenius.

Men vad är det som gäller då?

– Som bilist bör man ju då sopa bort snön, eller på något sätt se hur de här linjerna är markerade, säger han.

Men Michael Andersson tycker att det är orättvisst och har inte gett upp kampen.

– Jag tycker det är förjävligt, man ser ju inte en ruta – och bilar står huller om buller, så det är ju en ren guldgruva. För mig handlar det inte längre om parkeringsboten utan att jag tänker att såhär får det inte gå till, säger Michael Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.