Amina Albasha som kom till Gotland för ett år sedan, berättar om bilderna som hon har i sin telefon.

Bilder från flykten blir utställning

Uppdaterad
Publicerad

De har kommit från olika delar av världen till Sverige för att söka skydd. Under flykten har de ofta tvingats lämna kvar sina ägodelar, men en mobiltelefon det har de flesta med sig. I den telefonen har de asylsökande sparat sina mest kära minnen i form av bilder. Nu ska en del av dessa bilder bli en del av ett konstprojekt.

Amina Albasha som kom till Gotland för ett år sedan, berättar om bilderna som hon har i sin telefon. Hon berättar om hur hon brukade vara med och skörda pistagenötter i hemlandet Syrien.

Pistageskörden är ett av många minnen som hon har sparat. Ett annat är huset där de bodde som blev förstört av bomber, och föräldrarna som är kvar.

Aminas och andra asylsökandes minnen tas nu om hand av konstnären Henrik Teleman som tillsammans med journalisten Zainab Witwit åker runt i landet och samlar bilder, men också historier.

– Poängen är att när man pratar med andra människor, de behöver inte vara syrier eller komma från Afghanistan, de kan komma från Virserum eller Malmö, så blir man alltid klokare och man får perspektiv, säger Henrik Teleman.

Amina Albasha berättar om hur hon brukade vara med och skörda pistagenötter i hemlandet Syrien. Foto: SVT

Premiär på Almedalsveckan

Tillsammans med åtta museer så kommer Henrik att skapa en vandringsutställning som öppnar under Almedalsveckan. Med bilderna så vill han visa människorna snarare än flyktingarna.

– Det är ju det som är det viktiga, det är det som vi måste se. Vi får en del rysansvärda berättelser, vi tittade på Aminas förstörda hem, men vi får också väldigt mycket vackert, säger Henrik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.