Gunnar Jonasson, flygplatschef Visby. Foto: Peter Phillips/Swedavia

Bioflygbränsle på Visby flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag och en bit in i januari kommer flygplan och helikoptrar att kunna tankas med bioflygbränsle på Visby flygplats.

– Ja, vi har fått drygt 60 kubik levererat hit, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef i Visby.

Bioflygbränslet består av 30-40 procent förnybart bränsle, tillverkat av använd frityrolja. Enligt Swedavia reducerar biobränsle utsläppen av fossil koldioxid med upp till 80 procent, jämfört med konventionellt jetflygbränsle.

Gotland

Kan det här bränslet användas av alla flygplan och helikoptrar?

– Det kan användas av alla maskiner som använder jetbränslet som går under beteckningen Jet A1, säger Gunnar Jonasson.

Det här gör Visby flygplats till en av några få i världen där det tankas en andel biobränsle i planen. Den statliga flygplatsägaren Swedavia har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025.

Är det här ett dyrare bränsle?

– Det är det, men priset för flygbolagen påverkas inte. Bioflygbränslet köps in av Swedavia som vill stimulera efterfrågan och produktion. Det här kan bli en ny basindustri för Sverige, menar Gunnar Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet