I år drog Försäkringskassan plötsligt in Erik Mathiesens personliga assistans. Kommunen betalar nu assistansen, men betydligt mindre. Det innebär att hans mamma Birgitta Mathiesen tvingas ta hand om sin vuxna son. Foto: SVT

Birgitta måste ta hand om sin vuxna son

Uppdaterad
Publicerad

Erik var en av dem som fick sin personliga assistans indragen av Försäkringskassan i år. Hans mamma Birgitta Mathiesen tvingas nu vårda sin vuxna son.

Idag hölls en manifestation på 20 orter i landet – mot nedskärningarna av den personliga assistansen för barn och vuxna med olika funktionsnedsättningar.

På Gyllentorget i Linköping var Birgitta Mathiesen en av talarna. Hennes son har hamnat på fel sida om gränsen – på två sätt.

SVT granskar LSS-lagen

På fel sida om gränsen

Först hamnade de strax under gränsen när Försäkringskassan bedömde hennes sons behov av hjälp vid toalettbesök.

– Jag tror det skilde tre minuter i domslutet, säger hon.

Dessa tre minuter innebar att Försäkringskassan drog in Eriks personliga assistans.

Regeringen har, efter protester, tillfälligt stoppat alla omprövningar av personlig assistans. Men Eriks beslut kom innan stoppet infördes.

”Vi har ingen aning om hur det ska gå”

– Vi famlar, vi har ingen aning hur det ska gå, vi vet förstår att det kommer att ingripa i allas våra liv, säger Birgitta.

Linköpings kommun betalar nu en del av assistenterna, men betydligt mindre. Så Birgitta och hennes man tvingas därför ta hand om sin vuxna son.

– Det skyddsnät vi mödosamt byggt upp under många år håller på att brista. Och hur ska vi orka, vi som borde få vara pensionärer? sa Birgitta när hon höll tal under manifestationen idag.

2,8 miljarder kronor över

Försäkringskassan räknar inte med att göra av med de pengar som regeringen har avsatt till den personliga assistansen i år. Det framgår i försäkringskassans senaste prognos. Man räknar med att 2,8 miljarder kronor blir över. Det är mer än vad Försäkringskassan räknade med i den tidigare prognosen.

– Det är ju bedrövligt att man inte använder de pengar som finns i budgeten när behovet är så stort, säger Jan Myrman, ordförande för RBU i Östergötland.

”Måste ändra lagen”

Han anser att Försäkringskassan och Regeringen skyller på varandra. De som drabbas blir de funktionshindrade, menar han.

– Det enda Regeringen kan göra nu är att ändra lagen så att de som behöver det här stödet mest kan få det, säger Jan Myrman.

Det var Funktionsrätt Linköping som arrangerade manifestationen i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet