Thomas Petersson, avsatt biskop i Visby stift. Foto: Jessica Lindgren-Wu

Biskopen: Hela mitt liv har blivit upp och ned

Uppdaterad
Publicerad

Biskopen Thomas Petersson i Visby stift avsattes på tisdagen i ett historiskt beslut. Bakgrunden var att han haft en utomäktenskaplig relation med en anställd i stiftet.

– Jag har levt hela mitt liv i Svenska kyrkan, det är den enda yrkesutbildning jag har. Att vara präst har varit hela mitt liv och nu har uppdraget ryckts bort, säger han till Kyrkans tidning.  

På tisdagen fick biskop Thomas Petersson informationen att han inte längre kan fungera som varken präst eller biskop i Svenska kyrkan längre.

– Det var med stor sorg jag fick reda på beslutet. Jag måste få ta till mig detta och fundera på vad som händer nu, först då kan jag se framåt, i livet och för oss, säger han till tidningen.

Hoppats på annat beslut

Thomas Petersson hade hoppats på ett annat besked från Svenska kyrkans ansvarsnämnd.  

– Jag hade hoppats på att få fortsätta i vigningstjänsten, kanske inte som biskop men som präst. Att vara präst är det jag alltid varit och haft som kall. Jag vet inte vad som kommer att hända nu, säger han. 

Stöttas av många

Han omger sig av människor som stöttar honom i situationen, bland annat biskopsmötet, medarbetare, förtroendevalda och vänner. 

– Det är en tröst att veta att människor finns där, ber och tänker på en, säger Thomas Petersson.

Thomas Petersson säger till tidningen att han skulle ha agerat annorlunda i grundfrågan och att situationen under hösten har varit oerhört jobbig.

– Hela mitt liv har blivit upp och ner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.