Hör Pierre Conradson berätta om hur den senaste tidens våldsdåd har påverkat hans arbete. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Ambulanssjuksköterskan om dödsskjutningarna: ”Blir påminda om hur sårbara vi är”

Uppdaterad
Publicerad

Vid allvarliga våldsdåd och ett allt hårdare samhällsklimat är det bland annat vårdpersonalen i frontlinjen som drabbas. Först på plats är förutom polis och räddningstjänst är ambulanspersonal. När skjutningar blir allt vanligare har arbetssituationen påverkats berättar ambulanssjuksköterskan Pierre Conradson.

Sedan 2003 har Pierre arbetat i ambulanssjukvården och han ser hur samhället och dess klimat har förändrats.

– Det har skett en utveckling åt det sämre hållet. Framförallt här i närtid med det ökade våldet, kanske mest kopplat till skjutvapen, men även allvarliga knivskärningar, säger Pierre Conradson.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Idag är säkerhet och arbetssituation något som flitigt diskuteras inom ambulanssjukvården och att tänka på sin egna säkerhet är viktigt, berättar Pierre Conradson.

Säkerhet vid utryckning

När ambulanspersonal åker ut på en allvarlig händelse finns särskilda rutiner som innebär att ambulansen kallas till ett område i närheten av den aktuella platsen för det inträffade, en så kallad brytpunkt.

– Vi åker inte ända fram till platsen utan man utser en samlingsplats där ankommande resurser samlas, primärt räddningstjänst och ambulans. Det handlar om att skapa en plan för hur vi ska arbeta när platsen är så pass säker att vi kan åka fram. Vi är helt utlämnade till att vi har en bra samverkan med räddningstjänst, polis och SOS Alarm, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet