Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om Masgina Berhiu, Marwan Said och Amani har märkt av någon skillnad sedan polisen infört Sveriges första säkerhetszon i Hageby. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Boende efter en vecka av säkerhetszon i Hageby: ”Vad händer efter?”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en vecka sedan landets första säkerhetszon infördes i stadsdelen Hageby i Norrköping, detta efter att två män sköts till döds i området. Målet är att öka tryggheten och försvåra för kriminella att utföra grova våldsbrott. SVT Nyheter Öst har pratat med flera personer i området för att höra om de har märkt av någon skillnad.

– Det är lite tryggare kanske, men samtidigt så tänker man vad händer sen?, säger Amani.

Hör henne och flera andra Hagebybor i klippet ovan.

Våldsvågen i Norrköping

Säkerhetszonen har införts efter beslut av polisen och innebär bland annat att myndigheten får kroppsvisitera personer och söka igenom fordon utan konkret brottsmisstanke. Beslutet i Hageby gäller fram till 18 juni, men det kan förlängas med ett nytt beslut.

100 kontroller

Peter Johansson är kommunpolis i Norrköping och han berättar att man fram till måndag hade gjort 100 kontroller.

Polisen gör hela tiden utvärdering av säkerhetszonen.

– Vi tittar på hur många kontroller vi gjort, är det rätt människor, vilken ålder, är det tjejer, killar och i vilka områden i den här säkerhetszonen har vi gjort kontrollerna, säger Peter Johansson.

Enligt honom tar säkerhetszonen mycket resurser.

– Det är väldigt krävande och väldigt många poliser som arbetar dygnet runt med det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet