Ett polisförråd förstördes när mopedbomben exploderade. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Bombmoped förvarades hos polisen i månader

Uppdaterad
Publicerad

Den moped med sprängmedel som nyligen förstörde en polisbyggnad i Linköping förvarades hos polisen i drygt två månader. Det framgår av polisens anmälan om tjänstefel som TT tagit del av.

”Mopeden togs i beslag den 30 maj 2019 och det misstänkt farliga föremålet har funnits i mopeden utan att personal upptäckt det till och med den 19 augusti 2019”, står det i anmälan.

Det var en kvinna som anmälde mopeden stulen 26 maj. Anmälan lades ned samma dag men några dagar såg polisen en person köra mopeden.

Explosion vid polishuset i Linköping

”När föraren fick se polisbilen valde den att först gasa på och sedan svänga samtidigt som den la ner mopeden och hoppade av i farten”, enligt anmälan.

Föraren sprang från platsen och mopeden togs i beslag. Det var först när den skulle lämnas ut till ägaren som sprängmedlet upptäcktes. Bomben detonerade när bombskyddet arbetade med mopeden och en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse pågår. Polisen utreder också eventuella kopplingar till explosionen på Ådalagatan i Linköping tidigare i juni.

Den anmälan om tjänstefel som lämnats in har avskrivits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion vid polishuset i Linköping

Mer i ämnet