Enligt Annika Carlsson, chef på kemigruppen, ökar man bemanningen till hösten. Foto: SVT

Ökning av sprängningar sätter högt tryck på NFC i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Linköping har fortfarande ingen misstänkt för den senaste tidens explosioner. Just nu väntar de på svar från Nationellt forensiskt centrum, NFC, om vad för typ av sprängmedel som använts. Antalet explosivämnesundersökningar har ökat kraftigt de senaste åren och NFC arbetar hårt för att hinna med.

Om man jämför antalet anmälningar om ”allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning” från det första halvåret 2018 med samma period 2019 har de blivit fler, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Intensivt arbete

I Region öst kom det under första halvåret 2018 in sju anmälningar, i år ligger siffran på sexton stycken. Men på NFC i Linköping utreder man explosiva ämnen från hela landet och här pågår ett intensivt arbete.​

– Det är fler personer som fått lägga sin arbetstid på detta och till hösten ökar vi bemanningen, säger Annika Carlsson, chef på kemigruppen.

Har ökat stadigt

På NFC har undersökningar av explosivämnen ökat stadigt sedan 2013. Främst handlar det om pyroteknink och konventionella sprängämnen från det civila eller militära så som dynamit. Men det sker också undersökningar av hemtillverkade bomber.

Hundratals analyser

Vad det var som exploderade på Ådalagatan i Linköping i början av juni har NFC ännu inte kunnat fastställa.

– Vid stora ärenden kommer det in mycket material och det kommer in allt eftersom. Sedan är det hundratals analyser som ska genomföras på ett rättssäkert sätt, så det tar tid, säger Annika Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion vid polishuset i Linköping

Mer i ämnet