Norrköpings rådhus. Arkivbild. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Boverket kritiserar Norrköpings kommun för ”otillåtet uttag”

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun plockade förra året ut 115 737 000 kronor från sitt bostadsbolag Hyresbostäder. Det var ett ”otillåtet uttag” och 89 300 000 kronor för mycket, enligt en färsk rapport från Boverket.

Det gör att Hyresbostäder lämnade det största otillåtna beloppet bland de allmännyttiga bostadbolagen i landet till sina ägare förra året. Enligt 2018 års bokslut hade bolaget enligt regelverket möjlighet att göra en värdeöverföring på 26 437 000 kronor, menar Boverket.

I lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag (AKBL) finns bestämmelser om begränsning av värdeöverföringar.

Norrköping

En värdeöverföring innebär exempelvis vinstutdelning eller överföring av koncernbidrag från dotterbolag till moderbolag. De kommunala bostadsbolagens värdeöverföringar får inte överstiga ett visst belopp.

Det finns dock ingen sanktion i AKBL om ett bostadbolag gör större värdeöverföringar än bestämmelserna tillåter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet