Lars Löfgren, Marknadschefen för Hyresbostäder i Norrköping. Foto: SVT

Bostadsbolag sparar miljoner på den milda vintern

Uppdaterad
Publicerad

Den milda vintern gör att det bland annat går åt mindre mängd el, och det betyder minskade kostnader för de kommunala bostadsbolagen.

Det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping räknar med att ha sparat 11 miljoner kronor i minskade kostnader under vintermånaderna december, januari och februari.

– Pengarna vi sparade i december går in i kassan för förra årets bokslut, men det är klart att vi kan använda dem för olika satsningar i år också, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder i Norrköping.

Renoveringar

Hyresbostäder renoverar årligen för omkring 350 miljoner kronor. De elva miljoner som sparats i och med den milda vintern läggs nu till renoveringspengarna.

– Vi har ganska långa underhållsplaner och det finns alltid mycket som behöver göras och lite mer pengar betyder att vi kan göra lite mer, säger Lars Löfgren.

Hör och se Lars Löfgren kommentera vad den milda vintern betyder för Hyresbostäder i videoklippet ovanför.

Övriga kommunala bostadsbolag i länet:

De flesta andra kommunala bostadsbolag i Östergötland vet i dagsläget inte hur mycket mindre kostnader de har på grund av den milda vintern, men Platens  Bostadsstiftelse i Motala säger att de i januari hamnade 9,3 procent under budget i fjärrvärmekostnader, vilket uppskattningsvis betyder en minskad kostnad på omkring 900 000 kronor.

I Boxholm hade det kommunala bostadsbolaget Boxholmshus en lägre kostnad på fjärrvärme och el på 650 000 kronor jämfört med den satta budgeten över hela 2019. Pengarna kommer att användas för underhåll av fastighetsbeståndet.

I Vadstena Fastighetsbolag AB var kostnaderna för fjärrvärme under december 2019, januari och februari 2020 ungefär 500 000 kronor under budget, men underhållsplanen ligger fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.