Boxholms kyrka som invigdes 1897 Foto: SVT

Boxholms kyrka får sex miljoner för renovering

Uppdaterad
Publicerad

Boxholms kyrka är en av kyrkorna inom Linköpings stift som beviljas kyrkoantikvarisk ersättning. SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om den söndervittrade fasaden.

– Det är väldigt viktigt att vi fått den här ersättningen, annars hade vi inte klarat av underhållet, säger Tony Daging, fastighetsansvarig Folkungabygdens pastorat.

Består av slaggtegel

Kyrkan som är byggd 1897 består av av slaggtegel från bruket i Boxholm. Under lång tid har fukt trängt in och teglet har rasat sönder. Den kyrkoantikvariska ersättningen ska nu användas till att renovera strävpelarna runt kyrkan.

– Strävpelarna håller upp hela konstruktionen och den kyrkoantikvariska ersättningen täcker 90 procent av kostnaderna för att renovera dessa. Så det här betyder ju att vi har möjlighet att göra detta, säger Tony Daging.

Tidigare har även stålbalkar satts in för att stabilisera byggnaden. Kyrkan används i stort sett som vanligt, frånsett skolavslutningar. Då vissa in- och utgångar inte kan hållas öppna.

– Vi har bedömt att vi inte kan ta in så många människor, på grund av säkerhetsskäl. Då vi har krav om att kunna hålla samtliga utgångar och ingångar öppna om många människor vistas i kyrkan, säger Tony Daging.

Sex miljoner kronor i ersättning

Boxholms kyrka har beviljats 6 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning under 2019 för renovering av fasad och strävpelare.

Totalt fördelar stiftet 46,3 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och 7,53 miljoner kronor i kyrkounderhållsbidrag 2019. Av Linköpings stifts 282 kyrkor och kapell får 80 ta del av ersättningen.

Andra kyrkor i Linköpings stift som beviljats ersättning och bidrag

Norra Solberga nya kyrka, renovering av fasad

Odensvi kyrka, renovering av fasad

S:t Johannes i Norrköping, invändig renovering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.