Bergs slussar i Göta kanal och näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Mikko Lindskog/SVT

Bra flyt för Göta kanals säsongsstart

Publicerad

Hemestrandet är positivt för Göta kanals besökssiffror. Både besök längs kanalen och båtbokningar från svenska turister har ökar. Däremot minskar antalet utländska turister. Idag passade näringsminister Ibrahim Baylan (S) på att gästa kanalen.

Antalet besökare längs kanalen uppges ha stigit med 50 procent jämfört med i fjol, enligt ett pressmeddelande från Göta kanalbolag.

En av dessa är näringsminister Ibrahim Baylan (S) som var där idag. Hör honom i klippet ovan.

Cykling och vandring

Främst ser kanalbolaget ett ökat intresse för att cykla och vandra utmed Sveriges blå band. Även café- och campingägare bekräftar enligt bolaget detta. De uppger också att turisterna ser kanalen som en trygg och vacker plats. Hotellen och vandrarhemmen sägs ha det tuffare. Dessutom går inget av de stora kryssningsfartygen i år.

Båtbokningarna från svenska turister har enligt kanalbolaget ökat med 28 procent jämfört med 2019. Den totala ökningen är dock endast någon procent högre eftersom de utländska besökarna minskat i motsvarande grad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.