Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inget som tyder på någon brottsmisstanke” – hör insatsledaren om branden i klippet. Foto: Magdalena Moreno/SVT

Brand i hönshus i Örtomta – över 17 000 djur döda

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut i ett större hönshus utanför Örtomta öster om Linköping under lördagsmorgonen. Byggnaden kommer brinna ner helt. Över 17 000 höns dog i branden.

Första larmet kom vid 8.30-tiden på morgonen. Räddningstjänsten är på plats med flera styrkor. Även polisen är på plats. Den runt 50 meter långa byggnaden gick inte att rädda och fick brinna ner under kontrollerade former, enligt räddningstjänst.

– Just nu arbetar vi för att branden inte ska spridas vidare, sade Christan Lind, vakthavande befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland, till SVT Nyheter Öst under morgonen.

Ingen person skadades

I nuläget finns ingen brottsmisstanke och ingen person ska ha skadats i branden, uppger polisen. Branden ska heller inte ha spritt sig till intilliggande byggnader.

Enligt polisen har tusentals höns dött i branden och enligt uppgifter till SVT Nyheter rör det sig om över 17 000 djur som dog.

Hur branden startade är ännu okänt. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, detta för att kunna genomföra en teknisk undersökning av platsen.

Ägaren på plats

Hönsgården är ett familjeföretag och en av ägarna var på plats när branden bröt ut och de försöker nu få allt annat att fungera medan räddningsinsatsen pågår.

– Vi lider med djuren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.