Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bygget av Wildfire igång

Publicerad

Trots att överklaganden fortfarande behandlas är bygget av Kolmårdens berg- och dalbana igång.

Diskussionerna har varit många om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark. Närboende har överklagat och just nu funderar Mark- och miljööverdomstolen på om det behövs en detaljplan eller inte.

Om det skulle visa sig att det kommer nya villkor för bygget kan det bli dyrt. Kolmårdens djurpark har valt att ta en risk och ändå påbörja byggnationen.

Den första tanke som slår en när man kommer till byggarbetsplatsen är att det ser ut som ett gigantiskt meccano, men i trä. Ungefär hälften av byggjobbarna är svenskar, som aldrig tidigare byggt en berg- och dalbana.

– Det här har jag aldrig varit med om. Jag kände mig som lärling på nytt när jag kom hit, berättar Jonathan Nyström för SVT Nyheter.

Utländska specialister

Gänget som arbetar här är verkligen en internationell samling. Företaget som säljer själva berg- och dalbanan till Kolmården är amerikanskt. Många av byggjobbarna kommer från Storbritannien och Irland. De är specialister som åker Europa runt när det ska byggas berg- och dalbanor.

Svenskarna får jobba på marken. För att jobba på hög höjd krävs specialutbildning.

– Man passerar en gräns. Först när man klättrar upp tittar man ner och tänker att ”nu är jag verkligen högt upp”. Men sedan klättrar man ännu lite högre och då är man i ”no mans land”. Där försvinner all rädsla och du koncentrerar dig påa tt göra ditt jobb, säger Liam Wilson från Birmingham.

Speciella förhållanden

Den här banan skiljer sig en del jämfört med andra berg- och dalbanor som företaget har byggt. Normalt är att en bana byggs på ett slätt område, men i Kolmårdsskogarna måste man ta hänsyn till terrängen. Det betyder att sektionerna inte är helt klara när de levereras. Finjusteringar måste till och ibland handlar det om att såga av ytterligare en centimeter eller millimeter för att allt ska passa.

Berg- och dalbanan ska bli 1300 meter lång med en höjdskillnad på 57 meter. Högsta hastighet ska bli 113 km/h. Kolmårdens djurpark hoppas kunna öppna redan i juni 2016, men fortfarande har alltså bygglovet inte vunnit laga kraft och det är inte klart om det behövs en detaljplan för området eller inte.

Fakta Wildfire

Visa

Topphastighet: 113 km/timme
Banans längd: 1 300 meter
Höjd: 57 meter
First drop: 49 meter med en lutning på 83 grader
Inversioner (du åker upp och ner): 3 stycken
Airtime (känslan av viktlöshet): 12 gånger
Åktid: 120 sekunder
Kapacitet per timme: 960 personer/timme
Sittplatser per tåg: 24 personer
Längdgräns: 120 cm
Investering: 110 miljoner SEK
Tillverkare: Rocky Mountain Construction (USA)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet