Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är svängningar mellan kommuner i länet men det vi ser är att cannabis ökat lite i år jämfört med förra året i flera av länets kommuner, säger Viveca Andersson, samordnare folkhälsa på Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT

Nya vattenmätningarna visar: Här är narkotikan som ökar mest i Östergötland

Publicerad

Länsstyrelsen har gjort nya mätningar på avloppsvattnet i Östergötaland. Liksom föregående år ser man att det förekommer användning av narkotika i samtliga kommuner. I år har antalet doser cannabis ökat och amfetamin minskat i nio av tretton kommuner.

Prover på avloppsvattnet har tagits i länets kommuner sedan 2016 för att få en uppfattningen om hur mycket narkotika som cirkulerar. Vanligast är cannabis, men det finns även spår av amfetamin och kokain. 

– Det är svängningar mellan kommuner i länet men det vi ser är att cannabis ökat lite i år jämfört med förra året i flera av länets kommuner, säger Viveca Andersson, samordnare folkhälsa på Länsstyrelsen Östergötland.

Cannabis ökar – amfetamin minskar

Mätningen visar att cannabis ökar mest i länet. Amfetamin har minskar i nio av tretton kommuner. Kokain fortsätter vara relativt lågt men har ökat något i hälften av länets kommuner. Högst antal doser cannabis per tusen invånare har Valdemarsvik följt av Norrköping. I Mjölby och Motala toppar amfetaminet. Mätningarna visar inte hur många som använder, inte heller kön och ålder.

Hör Viveca Andersson från länsstyrelsen berätta om provtagningen i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.