Region Gotland kritiseras – chef saknade utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland bryter mot lagen genom att ha en kvinna anställd som verksamhetschef trots att hon saknar relevant högskoleutbildning.

Chefen i fråga, som varit anställd som chef i över 20 år, har en ettårig vårdutbildning från mitten av 80-talet.
Utbildningen har sedan kompletterats med interna utbildningar i ledarskap och organisation.

Men när Socialstyrelsen 2012 kompletterade sina föreskrifter med krav på högskoleutbildning gjorde socialnämnden ingen ansats att vidareutbilda verksamhetschefen.

Och när Inspektionen för Vård och omsorg (IVO) gjorde en årlig kontroll i juni i år fann man anledning att klaga både på avsaknaden av utbildning, samt på det faktum att nämnden inte säkerställt att personalen haft relevant utbildning.

Socialnämnden uppmanas nu att vidta åtgärder.

SOSFS

16 § Av 3 § förordningen (1993:1090) om stöd och service till vissa funktionshindrade framgår det att det ska finnas en person med lämplig utbildning som förestår verksamheten.

17 § Den som förestår verksamheten ska ha en högskoleutbildning som är relevant för uppdraget. Han eller hon ska dessutom ha erfarenhet av liknande verksamhet och ha tillräcklig kunskap och kompetens för att leda den.

18 § Av 6 § LSS framgår det att det ska finnas den personal som behövs för att ge ett gott stöd och en god service samt omvårdnad.

19 § Den som bedriver verksamheten ska säkerställa att personalen har kompetens för att tillgodose de specifika behov av omvårdnad,

stöd och service som varje enskilt barn eller ungdom har.

20 § Den som bedriver verksamheten ska se till att personalen får den introduktion som de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.

21 § Den som bedriver verksamheten ska vidare se till att personalen får såväl handledning som den kompetensutveckling som de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.

22 § Den som bedriver verksamheten ska säkerställa att det i bostaden finns tillräckligt med personal för att tillgodose varje barns och ungdoms

1. behov av säkerhet och trygghet dygnet runt, samt

2. behov av omvårdnad, fritid och kultur.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.