Hör chefsåklagare Torsten Angervåg om domen i klippet ovan. Foto: Caroline Lindblad/SVT

Chefsåklagare: ”Åklagarsidan bör vara ganska nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Karin Evlinger som är den som hanterade våldtäktsåtalet är på semester och kan därför inte uttala sig om domen. Chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping har läst domen och väljer att kommentera domen på ett generellt plan.
– Jag måste säga att man från åklagarsidan bör vara ganska nöjd med hur tingsrätten har resonerat och med den påföljd som har tagits ut.

Angervåg berättar vidare att det finns en avgörande dom från Högsta domstolen i våras. Det fallet rörde sig också om grova, sexuella brott mot ett barn.

– Det var i ännu större omfattning än vad det här var fråga om. Det är oerhört vanskligt och svårt att jämföra grova brott och särskilt när det är fråga om övergrepp emot barn. Men, ändå i förhållande till domen från HD, där domstolen valde att ge tolv års fängelsestraff, så har ändå Norrköpings tingsrätt lagt sig väldigt nära den påföljden.

Tror inte åklagaren kommer överklaga

Chefsåklagaren säger också att han ännu inte talat med kammaråklagare Karin Evlinger, men att han inte bedömer att det finns skäl för henne att överklaga domen.

– Men är det så att den dömde väljer att själv överklaga är det ganska stor sannolikhet att åklagaren kommer överklaga för att ytterligare testa överrätten på vad straffvärdet är. Det vill säga yrka på ytterligare straffskärpning.

SVT Nyheter Öst har också varit i kontakt med den dömde 39-åringens advokat, Sofia Falk, som idag valde att inte kommentera domen.

Hör Torsten Angervåg om domen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet