Chefsåklagare Håkan Roswall vid Riksenheten för polismål. Foto: SVT

Chefsåklagaren kritisk till Gotlandspolisens uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning om vållande till annans död har inletts sedan en man avled under ett polisingripande i Visby.

Chefsåklagare Håkan Roswall vid Riksenheten för polismål har nu tagit del av merparten av den dokumentation som Visbypolisen upprättat och valt att inleda en förundersökning om vållande till annans död.

Han säger till SVT Östnytt att utredningen rör de två patruller som fanns på plats i samband med den tidiga måndagsmorgonens ingripande mot en man i östra Visby. Ett ingripande som slutade med att mannen, som enligt Gotlandspolisen var påverkad och våldsam, avled.

Avled efter polisingripande i Visby

Det figurerar vittnesuppgifter i medier om att poliserna skulle ha slagit mannen. Vad säger du om det?

– Jag kommenterar inte det, säger Håkan Roswall.

Har någon person delgivits misstanke om brott?

– Nej, så långt har vi naturligtvis inte kommit än.

Dödsorsaken är ännu inte klarlagd och ska fastslås genom en rättsmedicinsk undersökning. Enligt Roswall kan resultatet av undersökningen dröja så länge som tre månader.

Primärrapporten om dödsfallet är hemlig och lämnas inte ut.

Kritiserar polisens uttalande

Gotlandspolisen gick redan samma dag ut och meddelade att de bedömer att de aktuella poliserna inte begått några fel i samband med ingripandet, utan att man ”agerat enligt de föreskrifter och anvisningar som finns”.

Det är uttalanden som chefsåklagaren ställer sig kritisk till.

– Det är jag som ska avgöra om de gjort något fel eller inte, så man kanske ska avhålla sig från att göra sådana uttalanden, säger Håkan Roswall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avled efter polisingripande i Visby

Mer i ämnet