Foto: Mikko Lindskog/SVT

Cosplayare tar över Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I helgen går Cosplay-SM i Linköping. SVT Östnytt var med under förberedelserna tidigare i veckan.

Moa Magnusson och Angelica Landin bor i båda i Valdemarsvik. I onsdags åkte de till Linköping. Under hela helgen ska de nämligen vara med på Närcon, en festival för de som gillar tv-spel, mangaserier och cosplay.

Cosplay är när man klär ut sig, exempelvis till någon figur i ett tv-spel eller en mangaserie. När det tävlas ska deltagaren ha gjort sin dräkt själv och framföra en show. Uppträdandet bedöms efter hur deltagaren lyckas gestalta den karaktär som spelas. En annan del som bedöms är hur själva dräkten är tillverkad.

Direktsänds på lördag

Angelica och Moa fanns på plats redan i mitten av veckan eftersom de ska arbeta som funktionärer. Det lär behövas många funktionärer eftersom arrangörerna väntar runt 3000 besökare. Det är ändå ingenting jämfört med sommarens festival som lockar upp mot 7000 personer.

För den som inte kan ta sig till Linköping finns i år möjligheten att följa Cosplay-SM hemma i tv-soffan. Klockan 19.00 på lördag direktsänds tävlingen i SVT Play, och 22.45 på kvällen kommer en sammanfattning i SVT 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.