Varg bet flicka – bilder visar säkerhetsbristen

Publicerad

Tiotusentals besökare har fått komma in till vargarna i Kolmården genom åren. Djurparken hävdar att det av säkerhetsskäl alltid finns två guider med inne i hägnet – men SVT Östnytt kan visa att det här inte stämmer.

Filmen här visar när en ensam guide försöker avvärja en grupp vargar när de ger sig på en döv flicka.

Ensam guide
Det var 2008 som Jonas Felixon från Bromma besökte Kolmården tillsammans med sin mamma och sin syster. De skulle delta i djurparkens populära aktivitet Närkontakt Varg.
Två vargguider skulle ta dem med, men en av dem dök aldrig upp. Den ensamma guiden beslutade då att ändå släppa in gruppen till vargarna – som direkt började göra utfall mot en hörselskadad flicka. Jonas Felixon filmade.
– Vargarna samlar sig kring henne inne i hägnet och de nafsar i hennes jacka och biter henne i rumpan, berättar han.

Mycket hotfullt
Guiden säger åt flickan att stå still, vilket hon förstås inte hör, så hennes mamma försöker teckentolka åt henne att stanna. De andra besökarna frågar om de kan göra något, men guiden säger att det går bra.
Jonas Felixon upplevde situationen som mycket hotfull.
– Jag skulle tippa på att det pågick i 10-15 minuter. Det var så att det kändes att den här situationen är obehaglig, att guiden har inte riktigt koll på det här, säger han.
Det fanns alltså ingen annan personal som kunde komma till undsättning vid det här tillfället. Detta trots att Kolmården hävdar att besökarna aldrig släpps in med en ensam guide.

Gruppen bildade ring
Efter den våldsamma vargattacken i söndags, då en djurskötare miste livet, har Kolmården avbrutit besöken till vargarna.
Men Jonas Felixon tycker att man från djurparkens sida mörkat riskerna med att umgås med vargar och tummat på säkerheten. Det fanns ingen beredskap att avbryta besöket när det spårade ur och till slut fick gruppen bilda ring runt flickan i ett försök att skydda henne.
– Efter det som hänt känns det ju som att det där var en situation som verkligen hade kunnat bli riktigt, riktigt farlig, säger Jonas Felixon.

Ny rutin
Enligt Kolmårdens zoologiske chef Mats Höggren är rutinen med dubbla vargguider relativt ny.
– Jag minns inte riktigt när den infördes, men det var för ett par år sedan.
Mats Höggren håller med om att filmen visar en otrevlig situation och menar att gästerna absolut inte ska behöva ingripa.

Tycker du att guiden har kontroll?
– Nej, hon försöker ta kontrollen, men klarar inte riktigt av det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet