Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att Riksbyggen delvis ägs av flera fackförbund så bröts det mot flera regler ute på bygget. Hör Daniel och Alejandro berätta. Foto: SVT/Linnea Burén

Daniel och Alejandro slet på bygget – lönen uteblev: ”Maktlös och arg”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel och Alejandro arbetade på bygget av ett av Riksbyggens nya bostadshus. Flera av reglerna bröts på bygget, bland annat uteblev Daniel och Alejandros löner – trots att det stora företaget delvis ägs av flera fackförbund.

Daniel och Alejandro, som egentligen heter något annat, kommer ifrån Sydamerika. I somras arbetade de vid ett av Riksbyggens nya lägenhetshus i Stockholm. De arbetade främst med stensättning vid husets entréer.

Vid bygget hade Riksbyggen anlitat en totalentreprenör som i sin tur anlitat en underentreprenör som var uppdragsgivare åt företaget som de jobbade för.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

– Jobbet var tungt. Jag har fortfarande ont i ryggen för jag låg på knä och lade marksten och grävde hål, säger Daniel.

Men trots att de arbetade tio timmar om dagen, sex dagar i veckan under flera veckor så uteblev deras lön.

Flera brister

Enligt Daniel och Alejandro hävdade företaget som anställt dem att de inte jobbat på bygget och inte hade rätt till lön. Ytterligare fem kollegor från Sydamerika var i en liknande situation. Ingen hade anställningsavtal och flera saknade det ID-kort som krävs på byggen. Daniel jobbade dessutom trots att han saknar arbetstillstånd i Sverige.

Allt det här hände trots att Riksbyggen delvis ägs av fackförbund och har långsiktiga mål om att skapa samhällsnytta och ta stort hållbarhetsansvar.

– Jag känner mig maktlös och arg, för man försöker göra ett bra jobb, säger Alejandro.

”Fruktansvärt tragiskt”

Flera LO-förbund har andelar i Riksbyggen, varav Byggnads och Kommunal har de största.

– Det är fruktansvärt tragiskt, framför allt för dem som drabbas naturligtvis. Det handlar om att en underentreprenör har anlitat en annan underentreprenör och det är så det ser ut på våra svenska arbetsplatser idag, det är led av flera, flera företag, säger Johan Lindholm, ordförande i Riksbyggens styrelse och i fackförbundet Byggnads.

Efter en överenskommelse fick tillslut Alejandro, Daniel och deras fem kollegor lönen i mitten av december. Men det krävdes förhandlingar mellan byggbolagen och arbetarnas fackliga företrädare och att ett företag högre upp i ledet valde att ta ansvar.

Följ med ut till bygget och hör Daniel och Alejandro berätta mer i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst har granskat människoexploateringen av utländsk arbetskraft på svenska arbetsplatser. I klippet ovan ser du en sammanfattning av rapporteringen. Foto: SVT/Storyblocks/Unsplash

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Mer i ämnet