Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den kriminella ekonomin har nu tagit sig in i våra vita system”. Hör Emil Boss, från fackförbundet SAC, och Magdalena Lennmarken, samordnare vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning, NOA. Foto: SVT/Linnea Burén

Miljarder i löner går till kriminella – tiotusentals arbetare utnyttjas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Slagen, utan lön, våldtagen eller tvingad att arbeta varje dag utan rast. Utnyttjandet på svenska arbetsmarknaden befaras handla om tiotusentals människor som kriminella arbetsgivare tjänar miljardbelopp på varje år.

Samtidigt kommer larm om att svenska bolag utnyttjar allt fler människor.

Varje år beräknas kriminella arbetsgivare sno åt sig 26 miljarder kronor i uteblivna skatter. Kostnaden för människohandel och människoexploatering beräknas kosta Sverige en miljard om året, enligt en utredning från Arbetsmarknadsdepartementet.

Samtidigt uppger myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet att människoexploatering blivit allt vanligare i svenska bolag.

– Det handlar inte om pizzerior och industriområden längre. Det handlar om renoveringen av Riksdagen, vid plockningen av ekologiska gurkor eller bygget av Amazons huvudkontor, säger Emil Boss, från fackförbundet SAC.

Mörkertalet stort

Experter och sakkunniga befarar att tiotusentals människor utnyttjas av kriminella arbetsgivare i svenska bolag varje år. Det handlar om miljoner kronor som aldrig betalas ut i lön och många arbetar dessutom under slavliknande förhållanden under långa dagar utan rast. Delegationen om arbetslivskriminalitet slår också fast att mörkertalet bland människorna som utnyttjas är stort.

– De här finns överallt i alla branscher. Tyvärr. Man kan utnyttjas på flera olika sätt. Man kan bli våldtagen eller misshandlad samtidigt som man får jobba långa dagar. Det finns också de som inte får ut sin lön, säger Magdalena Lennmarken, samordnare vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning, NOA.

”Systemhotande mot vårt sätt att leva”

Förutom att människor far illa så snedvrider de kriminella arbetsgivarna konkurrensen på arbetsmarknaden. Seriösa företag har svårt att mäta sig med de kriminellas priser på varor och tjänster.

– Det här är systemhotande mot hela vårt sätt att leva. Den kriminella ekonomin har nu tagit sig in i våra vita system. Vilket gör att om en företagare vill sköta sig och betala skatt, så kan du kanske inte göra det längre eftersom du blir utkonkurrerad, säger Magdalena Lennmarken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Linnea Burén förklara hur utnyttjandet av arbetskraft kan gå till på svenska arbetsplatser. Foto: Martin Klevelid/SVT

Arbetet mot arbetsexploatering:

  • 2020 blev statens arbete mot att stoppa arbetskraftsexploateringen granskat av riksrevisionen som kom fram till att Svenska myndigheter brister i alla delar. Myndigheterna hade för lite kunskap om ämnet för att kunna stoppa problemen.
  • Sedan dess har Statens delegationen mot arbetslivskriminalitet bildats och A-krimcenter har öppnat runt om i landet. Här samarbetar myndigheter för att stoppa fusk, regelöverträdelser och brottsligheter i arbetslivet.
  • Sen 2018 jobbar även berörda myndigheter med gemensamma arbetsplatskontroller för att stoppa arbetslivskriminalitet.

Utbredning

Ingen vet säkert hur många som utsätts på den svenska arbetsmarknaden, men alla är överens om att mörkertalet är mycket stort. Flera organisationer och sakkunniga som arbetar med utsatta och utnyttjade människor på arbetsmarknaden i Sverige beräknar att tiotusentals personer blir utnyttjade varje år.

En av dem är Frälsningsarmén. Organisationens rapporter om Sveriges moderna slaveri och befarar att det handlar om tiotusentals utnyttjade på svenska arbetsmarknaden. I sitt arbete möter Frälsningsarmén årligen runt 300 potentiella offer för människoexploatering eller människohandel. Detta enligt Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.