Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Evan Madlol berätta om dagen när han lämnades utanför akuten av sin chef trots att han blödde från en sårskada. Foto: SVT/Linnea Burén

Evan, 38: Lurades att jobba utan lön – fick handen uppskuren

Uppdaterad
Publicerad

Under hot lovade han chefen att inte nämna städföretagets namn och dumpades utanför akuten med ett djupt skärsår i höger hand. Utan en krona i lön lurades han att flyttstäda svenska hem över hela sydöstra Sverige.

Till slut vågade han polisanmäla – Evan Madlol berättar för SVT att han nu lever under dödshot på hemlig ort samtidigt som chefen fortsätter städa svenska hem.

Parallellt med det svenska samhället växer ett skuggland fram där kriminella arbetsgivare utnyttjar utsatta människor. Evan Madlol, 38, vittnar om att han är en av dem.

– Ibland städade jag tre lägenheter ensam. Ibland kom jag hem ett på natten, fast jag gått upp klockan fem. Vi jobbade varje dag.

Evan berättar att chefen håller inne hans lön. Flera gånger har han frågat om att få betalt, men chefen säger att lönen kommer senare.

Vid en städning i en småländsk kuststad skar Evan upp högra handen på ett fönsterglas. Handen blödde kraftigt.

– Chefen sa att jag skulle städa klart innan vi kunde åka till akuten. Han lämnade mig utanför efter att jag lovat att inte säga namnet på honom eller företaget.

Evan Madlol skar upp högra handen på ett fönsterglas under ett städjobb. Foto: Privat

Till slut gick Evan till polisen. Då hade han städat svenska hem över hela sydöstra Sverige.

Ärendet lades ned i brist på bevis och efter anmälan blev Evan dödshotad av chefen, berättar Evan för SVT. Idag sitter han på Migrationsverkets förvar på hemlig ort och väntar på utvisning. Han kommer från Irak, men berättar att han behövt fly landet när han som polis ska ha vägrat att skjuta en person. Han är rädd för att bli dödad.

Chefen på flytt- och städföretaget i Norrköping har fortfarande inte betalat ut lönen och driver verksamheten som vanligt.

SVT har varit i kontakt med det utpekade företaget. De menar att Evan inte hade rätt till lön, då han bara haft en kortare praktik. Huvudmannen säger att arbetsmiljön är bra och att det inte förekommit dödshot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Linnea Burén förklara hur utnyttjandet av arbetskraft kan gå till på svenska arbetsplatser. Foto: Martin Klevelid/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.