Daniel Risarp är en av många unga vuxna med en funktionsnedsättning som drabbades när Försäkringskassan ändrade sitt sätt att besluta. Mellan åren 2016 och 2018 skedde en dramatisk ökning av antalet som förlorade ersättningen. Daniel och hans mamma Mia Risarp berättar i videon om den tuffa tiden – och om vändpunkten som kom nyligen. Foto: Tina Enström, SVT

Daniel, 27: ”Det är inte kul att tvingas be sin mamma om pengar”

Uppdaterad
Publicerad

När Daniel Risarp plötsligt förlorade sin aktivitetsersättning blev han ekonomiskt beroende av sin mamma.

– Det är inte kul att tvingas be om pengar för att kunna köpa saker, säger han.

I videon berättar han och hans mamma om vad som fick Försäkringskassan att ändra sig – igen.

Vi möts på Radio Leo i Linköping. Det är en daglig verksamhet för personer med en funktionsnedsättning i kommunens regi. Deltagarna får en aktivitetsersättning från Försäkringskassan – men för att få det ska man visa att man inte kan ta ett vanligt jobb.

Daniels läkare, handledaren på Radio Leo och Daniel själv anser att han inte kan det. Och det ansåg Försäkringskassan också. Därför fick Daniel Risarp aktivitetsersättning i flera år.

Granskning: Ett riktigt jobb

”Och då fick han plötsligt avslag”

Men så plötsligt ändrades beslutet.

– Man måste söka om bidraget efter två år. Och då fick han plötsligt avslag, fast vi hade gjort ett nytt läkarbesök och de på dagliga verksamheten hade skrivit ihop ett utlåtande. Daniel hade ju samma funktionsnedsättning som tidigare. Men det hjälpte ändå inte, säger Daniels mamma Mia Risarp.

Men så vände det – igen. Hör Daniel och Mia Risarp berätta om vändpunkten i videon här ovanför – och vad det har betytt för Daniel.

Här kan du se hela granskningen ”Ett riktigt jobb”

Se dokumentären ”Ett riktigt jobb – bara i fantasin” här.

Se dokumentären ”Bidraget som försvann” här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet