• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar Inspektionen varför de anser att Regeringen har ett stort ansvar för att så många fler unga funktionsnedsatta blev av med aktivitetsersättningen. Foto: SVT

Unga funktionsnedsatta blev utan ersättning – nu får Försäkringskassan kritik

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna med funktionsnedsättning blev av med sin aktivitetsersättning – och tvingades söka vanliga jobb. Det visade en granskning som SVT Nyheter gjort.

Försäkringskassan gjorde hårdare bedömningar trots att varken lag eller rättspraxis förändrats, enligt Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som nu riktar kritik mot myndigheten.

– Vi ser en markant ökning av andelen avslag under 2017 och 2018, säger utredaren Lisa Carlsson.

För några år sedan blev många unga vuxna med en funktionsnedsättning plötsligt av med sin aktivitetsersättning. Ökningen var dramatisk. Det visade en granskning som SVT Nyheter Öst gjorde förra året.

Nu slår Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, fast att Försäkringskassans bedömningar blev hårdare – trots att inga regler eller rättspraxis förändrats.

”Kan skada förtroendet”

– Det blir problematiskt ur ett rättssäkerhetsperspektiv och vi menar att det här kan skada förtroende för socialförsäkringssystemet, säger Lisa Carlsson som är utredare på Inspektionen för socialförsäkringen.

I videon: Därför anser ISF att Regeringen påverkade handläggarnas beslut.

ISF har analyserat registerdata och kommit fram till att liknande personer med liknande bakgrund och funktionsnedsättning fick olika beslut.

– Vi ser en markant ökning av andelen avslag under 2017 och 2018. Vår analys är att det till stor del beror på att Försäkringskassan har förändrat hur de bedömer ärenden, säger Lisa Carlsson, utredare på ISF.

Läkarintyg fick stor betydelse

I rapporten, som presenteras idag, konstaterar man också att läkarintygen har fått en större betydelse när Försäkringskassan ska besluta om aktivitetsersättningen.

– Vi har fått berättelser från handläggare som vi har intervjuat att det i vissa delar av Sverige är svårt att få medicinska underlag. Och med tanke på att de medicinska underlagen har avgörande vikt för bedömningen så skulle det ju kunna påverka möjligheten att få rätt till aktivitetsersättning, säger Lisa Carlsson.

Regeringens signaler påverkade

Enligt Inspektionen för socialförsäkringen har signaler från regeringen påverkat handläggningen på Försäkringskassan.

I videon får du veta på vilket sätt ISF anser att Regeringen påverkade handläggarnas beslut.

Här kan du se hela granskningen ”Ett riktigt jobb”

Se dokumentären ”Bidraget som försvann” här.

Se dokumentären ”Ett riktigt jobb – bara i fantasin” här.

Hela rapporten från Inspektionen för socialförsäkringen hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stödet till funktionsnedsatta

Mer i ämnet