Staffan Danielsson (C) Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Danielsson (C) säger adjö till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter 13 år som riksdagsledamot lämnar nu Staffan Danielsson (C) från Linköping över stafettpinnen till sin efterträdare.
Danielsson hade gärna fortsatt sitt arbetet i riksdagen, men efter att han petats ner på listan av sitt parti räckte inte rösterna till.

Staffan Danielsson är lantbrukaren som redan på 70-talet engagerade sig i politiken. Under 90-talet var han LRF:s ordförande i Östergötland i åtta år och sedan ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse fram till 2004.

– Jag är 71 år men mitt politiska intresse är obrutet så jag kommer att vara aktiv i Linköpingspolitiken, jag kommer att vara aktiv på sociala medier. Jag har varit en av riksdagens mest transparenta ledamöter och jag gillar dialog med medborgarna, säger han.

Civilkurage eller illojalitet

Danielsson kritiserades för att han 2012, i strid mot sitt parti, argumenterade för att Sverige måste införa en stramare flyktingpolitik.

– Jag fick mycket kritik, men utvecklingen har ju givit mig rätt – inte helt och fullt inom mitt eget parti, även om vi står mycket närmare varandra idag. Men jag sade det vid fel tidpunkt och då kan man antingen säga att jag visat civilkurage eller så kan man säga att jag varit illojal mot partiledningen. Jag har respekt för att partiledningen ser det på det senare sättet, det hade kanske jag gjort som partiledare också.

Tror på Lööf som statsminister

Efter årets val vill han helst se en alliansregering, alternativt en blocköverskridande mittenuppgörelse med Annie Lööf som statsminister – något som han tror är helt realistiskt.

– Om alternativet för Socialdemokraterna är en M-KD-regering så tror jag det är möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet