Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden. Foto: SVT

De flesta canceröverlevare får komplikationer – få följs upp

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av dem som behandlats för cancer som barn får komplikationer senare i livet. Men få blir kallade till uppföljning efter sin behandling, det visar Barncancerfondens nya rapport.

Enligt rapporten är uppföljningen ojämlik och beror på var i landet du fått vård. I landet finns fem uppföljningsmottagningar. I sydöstra Sverige finns ingen alls, och patienter som behandlats i Linköping (Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län) kallas inte till uppföljning alls.

– Att din bostadsort avgör vilken vård och vilket stöd du får är inte acceptabelt. Det ska vara självklart att alla i hela landet ska få en uppföljning, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

70 procent får komplikationer

Antalet barn som överlever cancer ökar dramatiskt och organisationen har granskat uppföljningen av de drygt 11 000 vuxna eller unga vuxna som haft cancer som barn. Omkring 70 procent drabbas av sena komplikationer, ungefär en tredjedel av dem får allvarliga eller livshotande komplikationer som hjärt – och kärlsjukdomar, hormonproblem eller kognitiva problem. Endast 14 procent av alla har kallats till uppföljning.

– Det är viktigt dels för att personen ska få information om sina risker, har man exempelvis fått medicin för hjärtat så är det ännu viktigare att den personen äter och lever hälsosamt. Det andra är att man kan lindra komplikationer eller förhindra för tidig död om de upptäcks tidigt. Om man har fått strålning mot buken exempelvis ger det en större risk för tarmcancer och då är det viktigt att screenas, säger Kerstin Sollerbrant.

Nu hoppas hon att politikerna ska ta frågan till sig.

– Jag vill att de tar sitt ansvar. Även om det inte finns mottagning på varje ort så ska alla kunna bli kallade och i så fall erbjudas uppföljning någon annanstans.

Fakta barncancer

Idag insjuknar ungefär 300 barn i cancer varje år.

85 procent av de drabbade barnen överlever sin sjukdom.

Barncanceröverlevnaden har ökat från 80 till 85 procent på fem år.

Cirka en tredjedel får leukemier och en tredjedel hjärntumörer, övriga får övriga diagnoser.

Barncancer är fortfaranade den vanligaste dödsorsaken i Sverige för barn mellan 1-14 år.

Källa: Barncancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.