”De hotar och skrämmer dem som inte vill vara med”

Uppdaterad
Publicerad

Bredband blir allt viktigare för landsbygden men de stora bredbandsföretagen tycker ofta att en utbyggnad inte är ekonomiskt intressant. Istället blir det lokala byalag som får ta över och ibland används också olika former av påtryckningar för att alla på orten ska hoppa på ”fibertåget” så att det ska bli så billigt som möjligt.

I veckan har SVT granskat hur bredbandet ser ut där just du bor. Vi har fått in massor av synpunkter och kommentarer om hur era uppkopplingar fungerar, men också andra synpunkter.

En person från Gotland skriver att en känsla av ett ”vi och dom” har uppstått när man inte velat gå med i den lokala fiberföreningen.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– De hotar och skrämmer sådana som inte vill vara med. Kostnaderna för att gå med är skyhöga, skriver en gotlänning i ett mejl till SVT Nyheters satsning #ettsverige

Fårö är en av få socknar på Gotland som ännu inte fått ner fiber i marken. För ett år sedan bildade man den ekonomiska föreningen Fårö Fiber med målet att alla 1.200 fastigheter på ön ska anslutas till det fibernät som de erbjuder.

”ALLA SKA MED!”

Modellen har använts i merparten av Gotlands socknar de senaste åren. En ekonomisk förening bildas där intresserade går med. Föreningen köper grävtjänster, knyter sig till en internetoperatör, och för en summa oftast mellan 10.000 och 20.000 kronor så får fastigheterna fiber indraget.

För att komma igång med projektet och för att hålla kostanderna nere behöver 600 fastigheter ansluta sig i inledningsskedet.

– Ju fler som är med desto lägre kostnad får ju varje, säger Hans Rosengren som är ordförande för Fårö Fiber.

Det saknas fortfarande ett 50-tal fastigheter för att gå i mål och föreningen är mån om att komma igång. När SVT Nyheter Öst går igenom de dokument som finns på Fårö fibers hemsida kan man utläsa att föreningen trycker på att man måste bli fler för att få ner kostnaderna och de ber också sina medlemmar att ”övertyga” grannar och bekanta om fiberns fördelar.

Där står att läsa ”Påverka era grannar/sommargrannar att gå med!” och ”Vårt mål är fortfarande: ALLA SKA MED!” 

Lockar med trisslotter

I ett brev till medlemmarna i december utlovade föreningen trisslotter till de som värvade fler anslutningar till det planerade fibernätverket. Dessutom har Fårö liksom många andra socknar på Gotland använt sig av kartor som pekar ut vilka fastigheter som anslutit sig till bredband och de som inte gjort det.

Sammantaget finns det en risk att de som inte vill vara med kan känna en press, menar Region Gotlands bredbandsstrateg Anne Ståhl-Mousa.

– I en socken så träffar du kanske de här individerna, det är någon du känner eller i alla fall kommer se på marknaden eller i den lokala butiken, så det är klart att det skapar en typ av stress, säger hon och fortsätter:

– Man ska absolut inte skrämma in sina grannar. Sedan ska de här kartorna som många på Gotland använt sig av mer eller mindre fungerat som en press.

Fiber en avgörande pusselbit

Hans Rosengren som är ordförande i Fårö Fiber säger att ingen ska känna sig tvingad att gå med. Däremot ser han gärna att alla som inte fått information får det.

I likhet med många andra ser han fiber som en avgörande pusselbit för att utveckla Fårö både som turistmål, men också för de permanentboende.

– Vi har sagt att vi uppskattar att om alla är med och pratar med grannen men däremot om grannen säger nej, då måste vi acceptera det, säger Hans Rosengren som är ordförande i Fårö Fiber.

Men personen som mejlat till oss i #ettsverige hävdar att det har gått tuffare till än så i de olika fiberföreningarna på Gotland.

– Den kända devisen ”om du inte är med oss så är du emot oss” har rådit och råder alltjämt. Utåt sett ser det himla bra ut nu, det ser ut som att det är utbyggt och allt är väl men bilden ljuger, sanningen är helt annan, skriver personen i sitt mejl till #ettsverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet