Arbetsstödjarna Sofie Engström och Anna Karlmar på Conexi lär bland annat ut oskrivna regler på arbetsplatsen. ”För en person med autism kan rasterna ofta vara svårare än arbetsuppgifterna.” Foto: SVT

De lär ut oskrivna regler på arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Vad pratar man om på lunchrasten? Och var får man egentligen sätta sig när chefen säger att det är ”fria” arbetsplatser? Det är några av alla de oskrivna regler som kan finnas på en arbetsplats. Om man har autism kan rasterna därför vara svårare än själva arbetsuppgiften. Nu startar ett pilotprojekt där arbetsstödjare ska hjälpa till med bland annat oskrivna regler.

Hur många bullar får man ta när chefen bjuder på fika? Och får man sätta sig var som helst i fikarummet?

– För många är rasterna det svåraste. Det finns många oskrivna regler, säger arbetsstödjaren Sofie Engström som jobbar med projektet ”Ett hållbart arbetsliv”.

Anpassar miljön runt personen

”Ett hållbart arbetsliv” är ett pilotprojekt som snart drar igång i Linköping. Målet är att det ska spridas i landet, först till Uppsala och Helsingborg, och att fler personer inom autismspektrat ska få stöd på arbetsplatsen.

– Vi fokuserar inte så mycket på vad personen inte kan utan på vad man faktiskt kan. Och så anpassar vi miljön runt omkring personen, säger Anna Karlmar som är arbetstödjare och verksamhetsansvarig på Conexi.

Arbetsstödjarna på Conexi jobbar redan idag med att stötta personer inom autismspektrat som arbetstränar på Ikea i Linköping. De kan sedan gå vidare ut i praktik på olika arbetsplatser och så småningom är målet en anställning.

Scheman, checklistor och bilder

– Det handlar mycket om att tydliggöra arbetsuppgifterna. Vi jobbar med skriftliga tydliggöranden, till exempel scheman, arbetsordningar, checklistor i punktform och bilder, utifrån personens behov, säger Anna Karlmar som är arbetstödjare och verksamhetsansvarig på Conexi.

– Sociala situationer är nog det som vi mest håller på med. Till exempel att förklara oskrivna regler eller hur andra människor uppfattar en situation. Vi kan till exempel rita upp en situation med streckgubbar och pratbubblor så att det blir tydligt, säger Sofie Engström.

I videon här ovanför kan du se några exempel på oskrivna regler på en arbetsplats och hur arbetsstödjarna brukar förklara dem.

Bredare målgrupp

Arbetsstödjarna kommer att jobba på ett liknande sätt i det nya projektet, fast med en bredare målgrupp. Nu riktar man sig även till personer som inte har beviljats samhällsstöd enligt LSS.

– Man har ofta en väldigt hög förmåga och klarar mycket, men behöver kanske viss stöttning kring exempelvis sociala situationer. Många företag och arbetsgivare har ofta viljan att ta emot de här personerna upplever jag, men de har kanske inte verktygen och vet hur man ska stötta. Och det är ju där vi kommer in, säger Anna Karlmar.

Långsiktigt stöd behövs

Målet är att den här arbetsmetoden ska sprida sig till andra platser i Sverige.

– Vi hoppas att vi ska lyckas visa hur viktigt det är att det här stödet på arbetsplatsen blir långsiktigt. Som det är idag måste vi avsluta stödet när personen har fått en anställning. Och det har i en del fall tyvärr lett till att personerna inte blir kvar på arbetsplatsen, säger Sofie Engström.

Om du är intresserad av att delta i projektet i Östergötland kan du kontakta anna.karlmar@funktionsrattvastmanland.se.

Vad innebär pilotprojektet?

Projektet heter ”Ett hållbart arbetsliv”. Syftet är att ta fram en modell och en arbetsmetod för att stötta personer inom autismspektrat i mötet med arbetslivet.

Tidigare har enbart personer som har ett LSS-beslut fått det här stödet. Ett LSS-beslut innebär i det här fallet att en person har rätt till exempelvis daglig verksamhet via kommunen och att kommunen då köper den här platsen från företaget Conexi.

Nu kan även personer utan LSS-beslut få stöd på arbetsplatsen. Europeiska socialfonden är med och delfinansierar projektet.

I ett första skede sker arbetsstödet på Ikea i Linköping. Målet är att ytterligare fem Ikea-varuhus i landet ska delta, att metoden ska kunna spridas och att stödet ska bli mer långsiktigt. Projektet är på gång att starta även i Uppsala och Helsingborg, och därefter kommer fler orter att haka på.

Om du är intresserad av att delta i projektet kan du kontakta anna.karlmar@funktionsrattvastmanland.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.