Följ med in på båten. Olof Larsson, maringeolog SGU, visar hur arbetet går till. Foto: Jonathan Engberg

De söker efter fosfor i havsbotten – ska bekämpa övergödningen

Publicerad

Ett forskningsteam ifrån Sveriges geologiska undersökning, SGU, har under sommaren och hösten undersökt hur mycket fosfor det finns i havsbotten i Östersjön och Bråviken. Något som är viktigt att veta ifall övergödningen ska bekämpas.

I Östersjön dumpas det stora mängder fosfor genom jordbruk och avlopp. Om havsbotten är syresatt sjunker fosforn ner och binds i bottensedimenten och gör ingen större skada. Ifall syret försvinner däremot, vilket ofta händer under sommaren, släpps fosforn loss och bidrar till övergödningen.

– Med de här undersökningarna så får vi en uppfattning om hur stora mängder det är som kan frisläppas när det blir syrefritt och då blir det  lättare att bedöma vad man ska göra för åtgärder, som att minska föroreningarna från land, säger Olof Larsson, maringeolog SGU.

Östersjön under ytan

Flera områden runt Gotland

Botten är nästan alltid syresatt nära kusterna, medan vissa områden längre ut aldrig har syre. Forskarna har varit nyfikna på de områden mittemellan, de som binder fosforn när syre finns, för att sedan släppa lös den när botten dör. I projektet finns fyra delområden. De ligger öster om Gotland, mellan Gotland och Öland, mellan Gotland och fastlandet samt i Bråviken.

Vid de röda markeringarna pågår undersökningarna Foto: SVT

Nu när insamlingen är färdig gäller det att vänta på analysen innan några slutsatser kan dras. I klippet ovan visar Olof Larsson runt på båten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet