Motala vill vara en kommun fri från våld

Publicerad

Jul- och nyårshelgerna innebär en ökad risk för våld i nära relationer. Den tid som många tillbringar tillsammans i sina hem.

Team våld i nära relation, Team VIR, har funnits i Motala sedan hösten 2020. Där ingår medarbetare från olika delar av socialförvaltningen vilka erbjuder ett brett stöd till barn, unga och vuxna. Målet är att den drabbade skyddas från fortsatt våld eller andra övergrepp. Men för att få till en förändring är det också viktigt att nå de personer som utövar våld i en relation.

– Vi i Motala vill ligga i framkant för ett bra arbete kring våld i nära relation och strävar mot en nolltolerans. Vi har kommit en bit på vägen men vi har mycket kvar att göra, säger verksamhetschef Marie Hedemo till SVT.

Motala

Ökade insatser efter julhelger

Alla ledigheter innebär stor påfrestning på våldsutsatta och i familjer där det förekommer våld, och det är ofta efter storhelger som antalet hjälpsökande ökar hos Team VIR.

– Det är inget nytt för oss. Det sker efter alla högtider och helger året om och vi jobbar så gott vi kan med att ta emot och stötta de som söker vår hjälp, säger Marie Hedemo.

Avgörande att jobba förebyggande

Förutom att fånga upp och arbeta med de som utsätts eller utsätter andra för våld i nära relationer är det också viktigt att jobba förebyggande med alla åldersgrupper.

– Alla måste ta sitt ansvar. På förskolor, skolor, arbetsplatser och inom äldreomsorgen. Det gäller alla insatser. Alla måste jobba intensivt med de här frågorna om vi ska komma någonstans, säger Marie Hedemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet